Nedelja

Međuvreme

Kartica

Do 2006. godine građani Srbije dobiće nove lične isprave. Reč je o dokumentima baziranim na tehnologiji "višeprimenljivih PKI smart kartica", tako da će se na jednoj naći svi lični podaci vlasnika. Prema rečima pukovnika Saše Milićevića, zamenika načelnika Uprave za informatiku MUP-a Srbije, nova dokumenta biće međunarodno verifikovana, što je jedan od uslova za priključenje SCG Evropskoj uniji. Milićević je istakao da će se na taj način znatno smanjiti angažovanje građana oko dolaska do dokumenata, kao i da je biometrika najsigurniji sistem identifikacije građana, jer "biometrički sistem posmatra osobu analizirajući njene fizičke osobine ili ponašanje".

DIN

"Predstavnici korporacije ‘Filip Moris’, novog vlasnika Duvanske industrije Niš, obavezali su se da neće menjati brendove niških cigareta", izjavila je savetnik generalnog direktora najvećeg proizvođača cigareta kod nas Milija Mitov. I pored toga što najveći svetski "duvandžija" planira da na srpsko tržište plasira nov asortiman, tipovi "klasik", "drina", "best", "vek", "mond" i "morava" ostaće na trafikama širom Srbije. Ni pasionirani pušači (poluručno proizvedene) "drine" bez filtera, koji mesečno zajedničkim snagama popuše oko 20 tona ovih cigareta, neće ostati uskraćeni. Kako iz DIN-a kažu, dogovor sa novim vlasnicima bio je precizan, što znači da će i ova marka opstati na tržištu.

Sitniš

Evropom su počeli da kruže lažni evri u metalu. U Italiji je otkrivena jedna kovnica, a kod nas, da li zahvaljujući srećnim okolnostima ili ažurnosti srpske policije, još nisu u opticaju. Ekspeditivnost naše policije u borbi protiv falsifikatora i lažnog novca i zvanično je potvrđena na višednevnom sastanku evropskih eksperata za falsifikovane novčanice. Zahvaljujući tome, Srbija i Crna Gora bi, iako još nije u Evropskoj uniji, uskoro trebalo da dobije nacionalnu službu za borbu protiv falsifikovanja. Jedna od funkcija ovog odeljenja bila bi razmenjivanje dokumentacije i informacija sa nacionalnim službama ostalih evropskih zemalja. Na taj način policija Starog kontinenta povezala bi se baš kao što su se povezali i falsifikatori, pa bi hapšenje istih bilo mnogo lakše, smatraju stručnjaci. "Internacionalna obuka" je već počela. Naši eksperti su obišli Austrijsku centralnu banku, sektor za izradu originalnih evropskih novčanica, i uporedili ih sa najsavršenijim falsifikatima. Uz takvu edukaciju i navedenu stručnost potvrđenu u praksi, falsifikatorima se crno piše. Građanima se, za svaki slučaj, savetuje da budu na oprezu i da devize ne menjaju u žurbi jer je tada najveća verovatnoća da "zarade" i poneki "falš".

Maloletnik

Međuvreme 1

Druga ženidba jedanaestogodišnjeg Rokija Selimovića, učenika prvog razreda osnovne škole "Marko Miljanov", tema je broj jedan u Bijelom Polju. Reagovanja su različita, od onih koji na sve to gledaju sa simpatijama, do onih koji to ne odobravaju, braneći svoje mišljenje teorijom da je u pitanju porodična prisila. Roki je na ludi kamen prvi put stao sa devet godina. Pošto se prva mlada, po rečima njegovog oca Fejza Selimovića koji se i sam ženio sedam puta, "nije baš pokazala", postupak je ponovljen, a od ujaka malog mladoženje plasirana je "pouzdana informacija" da Fejzo planira da ženi Rokija "do Ginisove knjige rekorda". Ova ambicija i fotografija na kojoj se mladoženja drži za glavu, gledajući sa terase svoju svadbu, na najbolji način pokazuje sa koliko entuzijazma Roki deli želju svoga oca. Dok se mlada u venčanici koliko-toliko držala, mladoženju su rođaci morali da hvataju po ćoškovima, kako bi realizovali zajedničko slikanje.

Atletika

Atletski klub Crvena zvezda, najtrofejniji u istoriji jugoslovenske atletike, dobio je sponzora. Kompanija Com Trade Group je sa ovim klubom potpisala jednogodišnji ugovor o sponzorstvu, a tom prilikom je promenjeno ime kluba u Crvena zvezda Com Trade. Veselin Jevrosimović, predsednik ove kompanije koja se bavi uvozom računarske opreme i predsednik upravnog odbora kluba, naglasio je da su glavni ciljevi ulazak i muške i ženske ekipe u A grupu evropskih šampiona, kao i rad sa mladima. O razlozima sponzorisanja atletike, u koju se nije ulagalo više decenija, Jevrosimović, inače nekadašnji Zvezdin atletičar, kaže za "Vreme" da je upravo zato što velike kompanije sponzorišu fudbal i košarku, Com Trade odlučio da pomogne mladoj atletskoj selekciji. Prema rečima Jovana Šurbatovića, gradskog ministra za sport, prestonica će, shodno novom urbanističkom planu, dobiti moderan atletski stadion i atletsku dvoranu. Takođe će biti izgrađen i atletski centar na lokaciji pored autoputa na Bežaniji, a Beogradska arena biće gotova za nešto manje od godinu dana. Zvezdine mlade atletičarke plasirale su se među osam najboljih ekipa Evrope. Sada će, najzad, dobiti i uslove za treniranje.

Maja

Nagrada Osvajanje slobode, koja se dodeljuje iz Fonda "Maja Maršićević", ove godine pripala je dramaturgu Biljani Srbljanović. Dobitnice su žene koje se svojim delovanjem zalažu za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji. Ovogodišnji žiri činili su Goranka Matić, fotoreporter, Vida Ognjenović, pisac i ambasador SCG u Norveškoj, Tatjana Petrović, sekretar za kulturu grada Beograda, Goran Paskaljević, reditelj, i Petar Popović, rok kritičar, novinar i publicista. Fond "Maja Maršićević" osnovan je 2001. godine, a dosadašnje dobitnice nagrade su Olja Bećković, novinar, i Goranka Matić, urednica fotografije nedeljnika "Vreme".

Tejt

Kompanija Unilever, uz podršku Ministarstva prosvete i sporta, ove godine po drugi put pruža mogućnost učenicima iz naše zemlje da učestvuju na Međunarodnom školskom umetničkom konkursu. Tema konkursa je "Voda i mi" a učenik koji napravi najbolji rad otputovaće u London i predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj izložbi koja će biti održana 10. decembra 2003. godine u čuvenoj Tejt galeriji. Na prošlogodišnjem konkursu učestvovalo je više od 2000 radova naših školaraca, a žiri u Londonu je mimo pravila konkursa odlučio da umesto jednog, u galeriji Tejt budu izložena dva rada naših učenika – Petra Đukića iz Majdanpeka i Milice Jovanović iz Smederevske Palanke. Konkurs koji je Unilever raspisao ove godine trajaće do 13. oktobra, a nacionalni žiri, sastavljen od umetnika i likovnih kritičara, proglasiće tri najbolja rada za koja su predviđene novčane nagrade čiji je ukupan fond 1000 evra. Prvoplasirani učenik će otputovati na tri dana sa svojim nastavnikom ili roditeljem u London kao gost Unilevera i učestvovaće na specijalnoj svečanosti u Tejt galeriji zajedno sa vršnjacima iz celog sveta.

Hleb II

Kao što je najavljeno, hleb i jeste i nije poskupeo, zavisno od toga da li se proizvodi u pogonima u društvenom ili privatnom vlasništvu. Privatnici su čvrsti u odluci da cene ne menjaju, dok ovi drugi vele da je korekcija cena, prevashodno zbog cene brašna, neophodna. Jedina vrsta hleba koja nije poskupela je onaj narodni na koji, izgleda, cena brašna ne utiče. Da bi se tržište stabilizovalo, Vlada je najavila interventni uvoz pšenice, iako su do sada otud dolazile tvrdnje da je ovogodišnja žetva dovoljna za redovno snabdevanje i da za uvozom potrebe nema, uz konstataciju da "oni koji su pokupovali sve tržne viškove pšenice sada pokušavaju da uspostave monopol". Svojevrstan rat cena između "privatnih" i "društvenih" pekara proširiće se, kako je krenulo, i na mlinare, po istoj podeli: privatni i društveni. Slaba žetva učinila je da se konkurencija zaoštri. Društvenim pekarama i mlinovima privatizacija je izgledna: uz monopol je mnogo lakše pronaći strateškog partnera.

Ikona

Tri dana pred veliki hrišćanski praznik, Usekovanije glave svetog Jovana Krstitelja, naslikani Gospod na ikoni u crkvi Svetog Save u Kragujevcu pustio je suze i čelo mu se znojilo, sve do narečenog praznika kad je čudo prestalo. Ovo je protumačeno kao znak Gospodnji, da se Srbi povrate veri svojih praotaca i da svoju "veru iz pomodarstva" bogougodnom učine, upriliče, ali i kao opomena sveštenicima da i oni učine isto. Nekoliko je svedoka, vidioca, koji tvrde da su videli šta su videli i da su dodirnuli šta su dodirnuli, da je čudo – čudo je, da je poruka – poruka je. Ikona koja plače privukla je veći broj vernika i hodočasnika. Po blagoslovu vladike šumadijskog Jovana, u crkvi će se, sve do Krstovdana, čitati akatist Gospodu Isusu Hristu i stradanjima Njegovim. Izgradnja hrama u kome se čudo dogodilo počela je uz veliku pompu 1990. u spomen rodoljubima streljanim na tom mestu. Gradnja je obustavljena, jer novac nije priticao u dovoljnoj meri. Iako crkva spolja izgleda kao dovršena, zbog neispunjenja nekih građavinskih zahteva još nije osveštana. Za dovršetak izgradnje i oslikavanja potrebno je još mnogo para. Ovo čudo stiglo je kao naručeno.

Prva godina u boji

Subotička Rotografika, prva štamparija s kolor rotacijom u Srbiji i Crnoj Gori, proslavila je u utorak 23. septembra godinu dana rada. Na proslavi održanoj na Paliću direktor Rotografike Anton Bašić najavio je proširivanje kapaciteta nabavkom nove kolor rotacije.

Rotografika je nastala zajedničkim ulaganjem zagrebačkog "Tiska – Radin" i subotičke Birografike, s tim što zagrebački partner ima 60 odsto kapitala.

"Vreme" se u Rotografici štampa od prvog radnog dana štamparije.

Rotografika je, po ocenama stručnjaka, unapredila ne samo grafički izgled periodičnih izdanja s ovog područja već i poslovne odnose između štampara i izdavača.

Iz istog broja

Pun kufer marketinga

Raspištoljite se

Nadežda Milenković

Broj nedelje

0.3

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu