Nedelja

Međuvreme

Takmičenje

Iako je Srbija doskora po broju pušača zvanično bila na drugom mestu, iza Turske, sudeći prema podacima iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu izgleda da su Srbi u ovom trenutku najverovatnije prvaci Evrope u pušenju. Kako dr Gordana Tamburovski kaže za "Ekspres", ovaj neveseli zaključak utemeljen je na najnovijim, za sada, parcijalnim istraživanjima. U Srbiji se, naime, nikotinom pasionirano truje svaki drugi muškarac i svaka treća žena. Još je tužniji podatak da redovno "dimi" i više od 20 odsto školaraca između petog i sedmog razreda osnovne škole, a samo u Beogradu dnevno se pokupi i do šest tona opušaka od cigareta. Ovaj podatak sigurno ne raduje, a naročito je nezgodno "pao" na 31. maj, Svetski dan bez duvana, koji je i kod nas obeležen nizom upozoravajućih i edukativnih manifestacija. Kada je Crna Gora u pitanju, i ona je osvojila posebno mesto na ovoj crnoj rang-listi. Broj pušača u susednoj nam republici iznosi oko 350.000, s tim što kod "đetića" više puše žene nego muškarci.

Peh

Međuvreme 1

Izbor za ovogodišnju Mis univerzum, koji se u utorak održao u glavnom gradu Ekvadora – Kitu, pored plejade lepotica obeležio je i jedan mali peh. Lepotice su zaradile stomačni virus. Tako je najposećenije mesto u kampu u kome se kandidatkinje pripremaju bio upravo toalet, a generalna proba jednostavno nije mogla da se održi, jer su devojke sve vreme dežurale pored WC-a. Očajni organizatori pokušavali su, kao prenosi "Blic", na sve načine da izleče devojke, ali čak ni lekari ni lekovi nisu mogli da izvuku stvar. Da li je virus zakačio i našu predstavnicu, Novosađanku Draganu Dujović, nije poznato, a jedino rešenje koje se nesrećnim organizatorima moglo nametnuti je – instaliranje pedeset pokretnih toaleta između piste i bekstejdža.

Blokada

Član Inicijativnog odbora građana Resnika Dušan Lazarević, najavio je da će žitelji Resnika najpre blokirati zgradu opštine, a onda i izborna mesta ukoliko nekada glavna ulica – Ulica 13. novembra ne bude asfaltirana. Pošto je 1990. godine ulica raskopana i postavljene su vodovodne i kanalizacione cevi, niko od nadležnih se nije dosetio da bi asfalt trebalo i vratiti. Od tada njeni žitelji gacaju po blatu i šljunku. Prema rečima Lazarevića, u opštini im svake godine obećavaju da će radovi početi "čim krene lepo vreme", i da ih je načelnik OUP-a Rakovica pozvao i objasnio da će im pomoći, ali da će intervenisati ako blokiraju opštinsku zgradu. Bojan Milić, potpredsednik opštine Rakovica kaže da nema ničeg spornog: "Grad je dao zeleno svetlo, pa očekujemo da radovi u preostalom parčetu ulice budu gotovi do kraja ove budžetske godine. Građani moraju da budu svesni da ne može da se radi pod pritiskom. Blokade i protesti nisu način da se dođe do asfalta. Sve mi izgleda kao da neko ‘podgreva’ sukob. Diže se dževa tamo gde je nema."

Bol

Porodica trogodišnjeg M. D. kome je vaspitačica nanela telesne povrede jer joj je "pao mrak na oči", zatražila je od zemunskog obdaništa "Dr Sima Milošević" odštetu u iznosu od oko 28.000 evra. Advokat porodice Davidović Vesna Dimitrijević predložila je vansudsko poravnanje pre podnošenja tužbe za naknadu nematerijalne štete, kako bi se izbegli veliki sudski troškovi: "S obzirom na to da u sudskoj praksi ovakav slučaj nije zabeležen, ukoliko dođe do prihvatanja predloga o poravnanju to bi značilo da nismo potcenili najveću vrednost i blago svakog društva – decu, i da će se ubuduće voditi preventivna briga o tome da se ovako nešto nikada ne ponovi, a ukoliko do toga i dođe da će odgovorni biti adekvatno kažnjeni." Za pretrpljen strah dečaka zatraženo je 1.400.000, a za fizičke bolove dečaka 400.000 dinara. Za pretrpljen strah majke po zdravlje deteta zatraženo je 100.000 dinara i isto toliko za pretrpljen strah oca.

Šetalište

U subotu je otvorena pešačka zona od Slavije do Trga Republike i, prema tvrdnjama iz Skupštine grada, tako će biti svakog prvog vikenda u mesecu. Novo vikend-šetalište Beograđana obuhvata ulice Kralja Milana, Terazije i Kolarčevu, a dužina trase kojom građani mogu da šetaju iznosi 1500 metara. Kako član Izvršnog odbora Skupštine grada Milan Vujanić kaže za "Glas", otvaranje pešačke zone podstaknuto je željom da se poboljša kvalitet života u gradu. Ovo podrazumeva povećanu bezbednost kretanja pešaka, povezivanje centralne zone Save i Dunava preko jedne pešačke zone i smanjenje zagađenosti vazduha i buke, a sve to pod sloganom "Vratimo život ulicama". Uz to, pešačka zona "Trg Slavija – Trg Republike" predstavlja logičan nastavak postojeće pešačke zone duž Ulice kneza Mihaila i tako se dobija pešački koridor ukupne dužine od čak pet kilometara, a ako građani prihvate ovu ideju, pešaku zonu ćemo imati svakog vikenda.

Poklon

Karavan motociklista iz više evropskih zemalja, "Jurobajker 2004", među kojima je, prenosi "Danas" i oko 50 poslanika raznih parlamenata, u ponedeljak je na proputovanju kroz Srbiju i Crnu Goru stigao u Beograd. Delegaciju učesnika karavana koji je rešio da za sedam dana pređe ukupno sedam zemalja primio je u zgradi parlamenta državne zajednice potpredsednik Skupštine SCG Milorad Drljević. Pošto im je poželeo dobrodošlicu i uspešan put kroz našu zemlju, Drljeviću je predsednik karavana Mišel Turk uručio simboličan poklon – flašu belog vina iz Šengena.

Dug

Plan ministra finansija Mlađana Dinkića da u roku od 15 dana naplati 2,566 milijardi dinara na ime ekstra poreza kompaniji Mobtel na profit Astra banke, neće biti ispunjen: Trgovinski sud u Beogradu doneo je privremenu meru kojom se ministrova odluka stavlja van snage. Podsećanja radi, Ministarstvo finasija je rešenjem od 24. maja naložilo Mobtelu da u navedenom roku plati pomenutu sumu pod pretnjom prinudne naplate. Bogoljub Karić, vlasnik BK trejda, obećao je nakon uručenog rešenja da će izmiriti obavezu, na šta ga je pozvao i Mlađan Dinkić, obrazloženjem da "ako je ozbiljan predsednički kandidat, treba da namiri sve obaveze". Na pitanje "Glasa javnosti" da li tu poresku obavezu treba da namiri cela kompanija, gde je i država vlasnik, iako se još ne zna da li manjinski ili većinski, Dinkić je objasnio da nije korektno da država nekoliko godina nema nikakve koristi od profita koji ostvaruje ova kompanija, pa po toj logici treba da joj pripadne bar deo. Makar i od poreza.

Posetioci

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković ugostio je u ponedeljak u republičkom parlamentu trideset učenika iz tri beogradske gimnazije, čime je ustanovljen "Otvoreni dan Skupštine", koji će se ubuduće održavati svake poslednje subote u mesecu. Osim Markovića o radu parlamenta učenike su informisali i potpredsednica Skupštine Gordana Pop-Lazić i sekretar Marko Danilović. Posle pauze za sendviče i sokove (baš kao u pravih poslanika) predsednik parlamenta pokazao je đacima kako funkcionišu poslaničke kartice, objasnio im šta je kvorum i kako se meri vreme za skupštinskom govornicom. U okviru četvoročasovne posete gimnazijalci su stigli da obiđu i sve poslaničke klubove, od kojih je, kako kažu za "Balkan", najopuštenije bilo je u klubu stranke G17 plus, a najzategnutije kod radikala, koji su im objasnili da je njihovo ponašanje u Skupštini "ponekad način da ih ostali bolje razumeju".

Iz istog broja

Pun kufer marketinga

Zavođenje

Nadežda Milenković

Broj nedelje

312.000

Poslanici i sudovi

Radikalna struja i imunitet

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu