Nedelja

Međuvreme

Darvin

Međuvreme 1

Učenici osmog razreda ove školske godine neće učiti Darvinovu teoriju evolucije, koju je ministarka prosvete Ljiljana Čolić pre nekoliko dana izbacila iz programa za biologiju. Lekcija će, doduše, ostati u udžbeniku kao neobavezno štivo namenjeno radoznalijim učenicima, ukoliko, naravno, budu imali vremena i za drugu stranu priče o postanku sveta. Ovim potezom, kako je ministarka Čolić rekla za "Glas javnosti", učenicima će se omogućiti ravnopravan izbor, jer ako je već veronauka izborni predmet, zašto onda tako ne bi bilo i sa Darvinovom teorijom. Uz obrazloženje da je to "dogmatska teorija, kao što je i teorija po kojoj je Bog stvorio čoveka", ministarka Čolić je obećala da će ova odluka ostati na snazi i dogodine, dok se ne uvede izučavanje obe teorije, koje – prema njenim rečima – paralelno legitimno postoje u svetu. Kada je reč o reakcijama na njen progon Darvina iz nastave, ministarka je odgovorila da je normalno da ličnost ministra ostavi pečat u svom radu. Profesor evolucije na Biološkom fakultetu u Beogradu Nikola Tucić, ističući da učenje biologije bez Darvinove teorije nema nikakvog smisla, zaključio je da će "pečat" ministarke Čolić ostati upamćen po tome što joj je za rukom pošlo samo jedno – da Srbiju u XXI veku vrati na Knjigu postanja, što je bilo nezamislivo još pre 200 godina.

Pretnja

Kako je preneo prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Epoka e re", Radio-televiziji Kosovo i prištinskoj Radio-televiziji 21 zaprećeno je anonimnim pismom da će biti napadnute ukoliko ne prekinu emitovanje latinoameričkih ljubavnih serija: "U ime svih muslimanskih vernika obaveštavamo vas da ćemo, ukoliko u roku od pet dana ne prekinete emitovanje TV serija ‘Klon’ i ‘Za tebe’, bez najave napasti zgrade RTV-a 21 i RTK-a." Zvaničnici RTV-a 21, za razliku od kolega iz RTK-a, tvrde da nisu dobili preteće pismo. Šaban Tašoli iz kosovske policije potvrdio je da je policija upoznata sa ovim slučajem, da radi na njemu, ali da još nije poznato ko stoji iza pretnji. On je istakao da je pretnji bilo i ranije kao i da policija vrlo ozbiljno istražuje sve ovakve slučajeve. Pretpostavlja se da je u pitanju organizacija nepoznata kosovskoj javnosti.

Nojevi

Na farmi "Guljaš" na severu Bačke, 1. septembra je zaklano sedam nojeva, kako bi se "utvrdila procedura, pravila i norme" tog čina. Naime, fabrika 29. Novembar, koja se nalazi na ovoj farmi, narednih dana očekuje dozvolu za rad kao prva klanica nojeva na Balkanu. Nojevi uzgajani na ovoj farmi više od decenije koriste se za pripremanje specijaliteta u restoranu "Guljaš čarda" u blizini Subotice, pa je vlasnik Petar Guljaš odlučio da proizvodnju i industrijalizuje. On kaže da su do sada na farmi klali jednog do dva noja mesečno. "Meso noja je veoma zdravo, puno proteina, i što je nekima možda važno, povećava potenciju kod muškaraca", tvrdi vlasnik. Prosečna težina jedne životinje je oko 100 kilograma, a jedno jaje može da nahrani šest do sedam osoba. Osim creva, svaki deo noja može da se iskoristi: meso i iznutrice u ishrani, a perje, koža i noge u industriji nameštaja. Demonstraciji klanja prisustvovali su predstavnik Ministarstva poljoprivrede, republički sanitarni inspektor Jovan Đerović, novinari i veterinari i tehničari 29. Novembra. Sanitarni inspektor je zahtevao da se nojevi najpre uspavaju injekcijom kako ne bi kasnije dobijao primedbe od subotičkog društva za zaštitu životinja Arka. Ostaje još samo pitanje da li će novi proizvod naći svoje mesto u frižiderima inostranih supermarketa i restorana ili će deo ostati u domaćim, i ko će ga kupovati.

Međuvreme 2

Maline

Predsednik Unije proizvođača jagodičastog voća Dragiša Terzić najavio je da će proizvođači malina na predstojećim lokalnim izborima imati svoje kandidate kako bi se ulaskom u vlast borili za što bolju cenu maline. Ljiljana Baćević, upravnica Centra za politikološka istraživanja i javno mnjenje, tvrdi da ovakvi potezi interesnih grupa govore o nezrelosti političke scene i vode njenom besmislenom usitnjavanju iz čega do sada "nije proizlazilo ništa dobro", kao i da tendencija da se sindikati ponašaju kao političke stranke vodi stvaranju disfunkcionalne države. Ona je savetovala interesnim grupama da pozovu svoje članove da se priklone jednoj stranci koja bi bila najvoljnija da zastupa njihove interese na lokalnom planu. Posetioci sajta B92 reagovali su na Terzićevu najavu pitanjima: šta je sa proizvođačima toalet-papira, salate i vunovlakačima, koliko tačaka će sadržati program kandidata…

Salmonela

Osam pitomaca Srednje škole unutrašnjih poslova "Pane Đukić" iz Sremske Kamenice nalazi se na odeljenju za infektivne bolesti Kliničkog centra Novi Sad zbog trovanja hranom. Načelnik klinike dr Jovan Vukadinov rekao je za "Večernje novosti" da su pacijenti primljeni 2. septembra sa simptomima salmonele. Uzrok trovanja je za sada nepoznat, ali se pretpostavlja da potiče od konzumnih jaja, rekao je Vukadinov, dodajući da se pitomci osećaju bolje i da će za nekoliko dana biti pušteni kućama. Kako piše "Politika", roditelji pitomaca ove srednje škole poslali su 6. septembra agenciji Beta dopis u kome mole da se ispita masovno trovanje hranom i vodom, jer, kako navode, nemaju adekvatnu informaciju od nadležnih starešina, koji se ne javljaju na telefone. Uz to, pitomci zaraženi salmonelom još nisu pod adekvatnom terapijom, a mnoge od njih, umesto u stacionarima, leče u spavaonama. Nadležni u kameničkoj školi potvrdili su "Politici" da je među pitomcima bilo više obolelih od broja koji se trenutno nalazi na Infektivnoj klinici. Međutim, nisu želeli da saopšte koliko je tačno zaraženih. U školi ne isključuju ni mogućnost da su se pitomci zarazili konzumiranjem hrane koju je neko od učenika doneo od kuće.

Međuvreme 3

Presuda

Ana Karaula (28), bivša vaspitačica u Predškolskoj ustanovi "Dr Simo Milošević" u Zemunu, koja je priznala da je 15. maja ove godine pretukla trogodišnjeg Miloša Davidovića, osuđena je 6. septembra na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine. Kako piše "Glas javnosti", sudsko veće Četvrtog opštinskog suda, kojim je predsedavao sudija Milan Londrović, zabranilo je Karauli da se narednih pet godina bavi poslom medicinske sestre u predškolskim ustanovama. Ana Karaula je malom Milošu Davidoviću pre nešto manje od četiri meseca udarila tri šamara, usled čega je izgubio ravnotežu, zateturao se i pao na drvenu stolicu. Lekari su utvrdili podlive i modrice na dečakovom telu i nagnječenja po leđima, na osnovu čega su roditelji i podneli tužbu protiv vaspitačice. Obrazlažući presudu, sudija je kao jednu od olakšavajućih okolnosti naveo da je okrivljena prošla kroz pakao jer su je mediji satanizovali, što je i uzrokovalo selekciju novinara koji su mogli da prate suđenje. Vaspitačica se u završnoj reči izvinila dečakovim roditeljima, dok je advokat porodice Davidović rekla da odgovornost ne treba da snosi samo pojedinac, već čitava predškolska ustanova. Kako sa ustanovom nikako nije mogao da se postigne dogovor o visini naknade štete, advokat Vesna Dimitrijević je podnela tužbu Četvrtom opštinskom sudu.

Apstinencija

Staricu Đuvezu Trojanović je, kako prenosi B92, 6. septembra na pašnjaku u selu Spančevac u opštini Bujanovac ubio – jarac. Prema saopštenju bujanovačke policije, jarac je sedamdesetdvogodišnjoj starici, sa više udaraca rogovima u glavu, naneo smrtonosne povrede. Prema tvrdnjama žitelja sela Spančevac, ubistvo Đuveze Trojanović nije slučajnost, već je reč o terorizmu životinja, koje zbog nedostatka partnera za parenje sve češće napadaju – ljude.

Sapunica

BK televizija predstaviće od oktobra najnoviju telenovelu domaće proizvodnje i time upotpuniti svoj, po pitanju TV sapunica, ionako bogat asortiman. Kako piše "Politika", srpski prvenac se zove "Jelena" i, kako bi ispoštovao propisanu maratonsku normu emitovanja, imaće 150 epizoda. Scenario je napisao meksički scenarista Hoakin Herero Kasasola, koji kaže da će serija biti prava melodrama, prilagođena našem načinu i uslovima življenja, a zaključio je i da smo po pitanju emocija bliski Meksikancima. Režija je poverena Andreju Aćinu, a glavne uloge, opet po uzoru na latino majstore TV-sapunica, igraće neki od naših najpoznatijih glumaca: Danica Maksimović (koja tumači lik glavne junakinje, po kojoj serija nosi naziv), Aljoša Vučković, Irfan Mensur, Ivan Bekjarev, Ružica Sokić… Snimanje je počelo 15. avgusta. Zanimljivo je da glumci dobijaju tekst tek za nekoliko epizoda unapred, pa ni sami ne znaju kakav će serija imati kraj. Gledaoci, koji su stekli zavidno iskustvo u praćenju telenovela, međutim, verovatno već pretpostavljaju srećnu završnicu.

Iz istog broja

Grafikon

Prodaja motornih vozila u 2003. godini

Priprema podataka: www.cpa.cps.org.yuIzvor: www.economis.com

Pun kufer marketinga

Kampanjci

Nadežda Milenković

Broj nedelje

120

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu