Nedelja

Međuvreme

Ravnopravnost

Poslanička grupa Srpskog pokreta obnove uputila je 1. novembra u skupštinsku proceduru, sa zahtevom za hitno usvajanj, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica. Želja SPO-a je da status boraca narodnooslobodilačkog rata dobiju i pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta pod istim uslovima koji važe za pripadnike partizanskog. "Ovaj zakon je antiideološki. On se zasniva isključivo na istini da je srpski narod u Drugom svetskom ratu imao dva antifašistička i oslobodilačka pokreta: partizanski i ravnogorski, i da je na žalost i na našu opštu nacionalnu nesreću među njima na samom početku rata počeo međusobni obračun. Time što su se borili protiv okupatora i ustaša, bivši partizani i bivši ravnogorci borili su se jednako za Srbiju", rekao je lider SPO-a Vuka Drašković. Svrha ovog zakona je, prema njegovim rečima, da se stavi tačka na podele i mržnje i "skine kapa pred istorijom i istinom".

Generalica

Međuvreme 1

Srpska policija dobila je 27. oktobra prvu ženu-generala, Suzanu Šulejić.

Iako među muškim kolegama, kako otkrivaju "Večernje novosti", njeno postavljanje nije naišlo na oduševljenje, Suzana Šulejić je od 1. novembra postala i načelnik novoformiranog Resora za finansije, kadrove, zajedničke, upravne i tehničke poslove. Republički MUP je ovim još jednom dokazao da podjednak respekt uživaju i žene i muškarci. Prvo ženske uniforme, a sad i ženski general.

Milioneri

Demokratska stranka Srbije i Demokratska stranka ubedljivo su najbogatije političke partije u republici, i to prema sopstvenom priznanju. U izveštaju koji je podneo republičkom Odboru za finansije, DSS je svoju imovinu procenio na 22.000.000 a DS na 16.403.012 dinara. Neto vrednost DHSS-a iznosi oko 12.500.000, SPO-a oko 11.000.000, a SRS-a 7.931.979 dinara. Detaljan izveštaj o poreklu imovine podneli su samo DS, SRS, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i GSS, precizirajući pritom šta su od toga novčana sredstva, a šta pokloni i prilozi od simpatizera i prijatelja stranke. Za razliku od ovih stranaka-milionera, polovina od 337 političkih partija, koliko ih je prebrojano u zemlji Srbiji, čak polovina je prošlu godinu završila na – nuli. Procenu vrednosti za prošlu godinu nije dala jedino Socijalistička partija Srbije. Kako je generalni sekretar te stranke Zoran Anđelković Baki rekao, "to je posao koji treba da uradi stručna agencija, a mi nemamo para da ih platimo".

Slava

Četvoročlana porodica Nebojše Đikića iz Leskovca svoju veliku ljubav prema sportskom klubu Partizan pretvorila je pre 15 godina u krsnu slavu. Sveti Partizan, kako su slavljenici krstili ovu svetkovinu, počinje 4. oktobra, na dan osnivanja kluba crno-belih. S obzirom na to da u tom peridu nema drugih slava, kuća Đikića tri dana vrvi od gostiju, a ovogodišnje slavlje svojim prisustvom uveličali su generalni sekretar SD-a Partizan Mile Obućina i brat pokojnog fudbalera Dragana Mancea, koji su, u znak priznanja za nesebičnu ljubav i podršku, Đikićima u ime kluba predali pozlaćenu plaketu sa imenima svih članova porodice. Mnogi partizanovci su od Đikića zatražili blagoslov da dogodine preuzmu slavu i time daju svoj doprinos širenju kulta "Svetog Partizana". Ukoliko se još i Crkva pokaže fleksibilnom, 4. oktobar možda da postane i crveno slovo.

Bombe

Zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo izazivanja opšte opasnosti, uhapšen je Nikola Jovičić (49) iz mesta Aleksa Šantić kod Sombora. Jovičić je 30. oktobra po podne, navodno, bacio i aktivirao četiri ručne bombe u dvorište komšije Vase Matkovića. Eksplozije su oštetile ogradu, fasadu i stakla na prozorima kuće. Osumnjičeni je udaljavajući se od Matkovićeve kuće pucao u vazduh iz karabina za koji nema dozvolu. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, samo tokom 2003. godine zaplenjeno je 2338 komada vatrenog oružja, a na osnovu člana 33 Zakona o oružju i municiji (nedozvoljeno posedovanje) podnete su prijave protiv 2437 osoba.

Bal

Posle sedam godina pauze, u motelu Jatagan kraj Požarevca održan je Bal pogrebnika Srbije. Domaćin susreta bio je Radiša Mihajlović, vlasnik preduzeća za međunarodne pogrebne usluge Drnda, koji je kao pozdrav gostima postavio tablu s natpisom "dobro nam došli, Topalovići". Na "balu vampira", kako učesnici nazivaju ovu manifestaciju, okupili su se vodeći pogrebnici i proizvođači pogrebne opreme iz Srbije. Tačno u ponoć, pošto su pogašena sva svetla, uz zvuke posmrtnog marša pojavila se i torta u obliku mrtvačkog sanduka sa krstačom.

Međuvreme 2

Apel

Udruženje za zaštitu srpske privrede, dosad nepoznato javnosti, apelovalo je da Konzorcijum srpskih firmi zainteresovanih za kupovinu C-marketa ne dozvoli da Slovenci kupe srpski brend. Kako se u oglasu navodi, kupovinom C-marketa zaštitiće se srpska prehrambena industrija, poljoprivreda, stočarstvo i voćarstvo. Udruženje je pozvalo iste da od 23. septembra "na istaknutim punktovima širom Srbije" potpisom "dokažu svoj patriotizam" kako ne bi stavljali svoju sudbinu u ruke Merkatora.

Biznis

Vlasnici i zaposleni u preduzećima koja su u obavezi da izdaju račun za prodatu robu požalili su se na troškove koji proističu korišćenjem fiskalne kase, pre svega jer se obuka za rad na kasi i njeno održavanje naplaćuju, iako u ugovoru piše drugačije. Jedan od obveznika kome se kasa često blokira kaže da je zatražio fiskalni račun od servisera a da mu je ovaj na to odgovorio: "Nemam kasu, švercujem se dok mogu." Mirko Masal, serviser u Informatici, objasnio je da su "crnogorske priče o brisanju memorije sa kase pošto prenoći u zamrzivaču" samo tračevi. Vlasnica butika požalila se na nejasne propise poslovanja, pošto se nedavno njen kupac predomislio, vratio kupljenu odeću i tražio svoj novac. Problem prodavačice je kako da odeću ponovo "uvede u stanje" i kako da od banke naplati sto dinara provizije za plaćanje viza karticom. Međutim, izdavanje računa sa fiskalne kase nije svima problem. Nada Nikolić, vlasnica beogradske astrološke agencije Treće oko, kaže da je navikla da sve radi po zakonu: "Usmeno tumačenje sudbine je šifra jedan, kad izvrti rolnu kucnem ovde, pa pritisnem ovo crveno dugme, tu izlazi račun, a svaki podatak što otkuca pamti se i negde unutra. Onda inspekcija očita sve što unutra piše. Horoskop ima svoju šifru, skidanje magije, bajanje za zdravlje, sve posebno. Usmeno tumačenje sudbine, lepo piše datum, tačno vreme, vidi se da sam naplatila 700, procenat za budžet toliki. Dinar nema da zakineš zemlju. Bistar aparat."

Uniforma

Na proleće svi vozači Gradskog saobraćajnog preduzeća biće u obavezi da nose nove uniforme. Iako je ta praksa u Beogradu već postojala, a u Novom Sadu se uveliko poštuje, ovoga puta naglasak je na vozaču koji svojom pojavom treba da odražava ugled GSP-a, ili, kao što je to Slaven Tica, direktor GSP-a Beograd, objasnio: "Čistim vozilima i uniformisanim i ljubaznim osobljem, naša usluga će nas svrstati u ugledne evropske kompanije, što je i konačan cilj." Ideja je dobro primljena i u Udruženju vozača GSP-a, čiji predsednik Zvonko Nikolić kaže da strani i domaći gosti u Beogradu prvo primete baš vozače GSP-a i taksiste i da na osnovu njihovog izgleda formiraju mišljenje o gradu i građanima. Ipak, on smatra da uniforme treba da budu kvalitetne i moderne. Na vest o planiranom raspisivanju konkursa za profesionalne kreatore i studente dizajna, koji će odrediti konačan izgled vozača GSP-a, mnogi su se već dali u razmišljanje. Aleksandra Momaković, diplomirani dizajner tekstila, predlaže da vozači žutih autobusa nose pariskoplavu uniformu, vozači narandžastih trolejbusa zelenu, a crvenih tramvaja golubijesivu. Preko košulje sa ruskom kragnom (kojom bi se izbegla kravata), prema njenoj zamisli, vozači bi zimi nosili kožne prsluke sa mnogo džepova i vunena, odnosno leti lanena odela, šira i ravnih linija. Njihove kape ne bi smele da budu previše stroge, kao kod policajaca, kaže dizajnerka.

Poslovne vesti

Izložba

Izložba "Želim da promenim svet" njujorškog dizajnera Karima Rašida otvorena je 2. novembra u Muzeju savremene umetnosti. Posetioci će do 7. novembra moći da pogledaju najatraktivniji nameštaj i industrijska pakovanja koje je Rašid dizajnirao za svetske kompanije kao što su Prada, Issey Miyake, Armani i, Shiseido. Tokom deset godina, čuveni dizajner osvojio je brojna priznanja a njegovi radovi imaju stalne postavke u nekoliko muzeja širom sveta. Njegovo gostovanje u Beogradu pomogle su mnoge kompanije: Nitea, Mikser, Knauf, Peugeot, Ogilvy&Mather…

Obuka

Domaća kancelarija Majkrosofta i škola računara CET besplatnim programerskim kursevima nagradile su 45 učenika osnovnih škola koji su se najbolje plasirali na okružnim takmičenjima iz matematike, informatike i fizike. Istovremeno, u organizaciji Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, Majkrosofta i CET-a u toku je obuka profesora beogradskih gimnazija za rad na računaru. Na kursevima se polaznici upoznaju sa operativnim sistemom Windows, programima Word i Excel, kao i internetom. Kurs je do sada završilo 106 profesora, od kojih većina pre ove obuke nije imala nikakav kontakt s računarom. Pošto se u međuvremenu broj zainteresovanih za kurseve povećao, Ministarstvo prosvete, Majkrosoft, CET i FBG odlučili su da se obuka produži u skladu s potrebama srednjih škola, odnosno njihovih profesora. Majkrosoft je u saradnji s kompanijom LimIT organizovao slične kurseve i u Novom Sadu za petnaestak profesora novosadskih srednjih škola.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu