Nedelja

Novogovor

Market

Srpski se kaže "tržište" i još kojekako izvedeno, ali neka.

Dakle, mesto na kom se ljudi okupljaju da kupuju i prodaju stvari, sam skup ili vreme kada se održava – srpski: vašar; otvoren prostor ili građevina s tezgama, prodavnica, područje trgovine, trgovina robama i vrednostima ili određenom vrstom robe; mogućnost za prodaju ili kupovinu; nuditi na prodaju, prodavati, raditi na tržištu ili u marketu…

Izvedena je sva sila reči u kojima je tržište osnova: tržišni nalog, tržišna cena, istraživanje tržišta; tržišna vrednost, tj. cena koja se za neku robu može očekivati na nekom određenom tržištu; tržibilnost – rogobatan prevod engleskog marketable, bolje zvuči utržljivost, mogućnost da se nešto proda, roba spremna za prodaju; pijaca. I marketbasket, potrošačka korpa, lista roba i usluga na osnovu koje se odmerava sve i svašta, od izbornih obećanja do stepena siromaštva i bede građana. Najzad, marketing. I za to postoji bolja domaća reč, raširenija u Hrvata no u Srba – trženje, tj. sama prodaja ili kupovina na tržištu; drugo značenje pokriva sve poslovne aktivnosti uključene u promet roba i dobara od proizvođača do potrošača, uključujući pakovanje, obaveštavanje, oglašavanje, reklamiranje, propagandu…

U osnovi reči je indoevropsko *mer-, što će reći: oduzeti, dohvatiti, konfiskovati, prigrabiti, shvatiti, spopasti, zaribati, dohvatiti, uhvatiti, dokopati se, uhapsiti… Pa, eto.

Irak ovih dana kupuje baš američke avione F-16. Milijardu i po od ukupno 4,5 milijardi dolara uplatili su još pre odluke o potrebnom broju, opremi i naoružanju, obuci pilota, mehaničara i oružara… Valjda posle javnog konkursa na kom su učestvovali svi svetski proizvođači, koji su se na slobodnom tržištu slobodno nadmetali da daju što povoljniju ponudu i što bolje uslove.

Ukratko, možda bi u tom poslu delovala ona "skrivena ruka tržišta" Adama Smita, od koje smo do juče očekivali više nego od komunizma, da nije Tomasa Fridmana. On je, naime, zapazio da "skrivena ruka tržišta nikada ne radi bez skrivene pesnice". Na svoj prostodušan način, bivši američki predsednik Džordž V. Buš je to o slobodnom tržištu objasnio još bolje: "Batalio sam principe slobodnog tržišta da sačuvam sistem slobodnog tržišta."

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Medijski arhiv »Ebart fondacije«

Prijem

B. Š

Studentski protesti

Borba za znanje

Boško Štulić

Broj nedelje

19,9

 

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

Radmilo Marković

Pravosuđe

Presuda konzulima

D. G

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu