Nedelja

Jezik i internet

»Mala biblioteka« sa velikim ciljem

Na domaćem internetu pokrenut je jedan od retkih sajtova koji je zamišljen kao praktičan izvor reči srpskog jezika za decu iz Srbije ili pak onu koja, zajedno sa roditeljima, žive širom sveta. Nazvan "Mala biblioteka", sajt se nalazi na adresi www.malabiblioteka.net.

Kako je rečeno u opisu projekta, "Mala biblioteka" je "posvećena razvoju i oplemenjivanju jezika", a uz to omogućava da deca svih uzrasta "kroz zanimljive sadržaje svakodnevno upoznaju i koriste srpski jezik". Deca na njemu mogu naći raznovrsne elektronske i zvučne knjige, pesme, slikovnice, predstave i igre.

Pored poznatih dela svetske književnosti, poput prevoda Šekspirovih drama, na ovom sajtu su se našli mnogi domaći stvaraoci za decu, poput Ljubivoja Ršumovića, Milovana Danojlića, Moše Odalovića, Mirjane Bulatović, Dušana Petričića i mnogih drugih.

"Mala biblioteka je bezbedna za samostalno dečje korišćenje jer ne sadrži neprimerene radove niti reklame i veze na druge internet stranice", kaže se na ovom sajtu. Inače, mogu da ga koriste samo oni koji su učlanjeni, što je prilično nezgodno kad je reč o internetu, ali je bezbednije i vrlo nalikuje na učlanjenje i korišćenje pravih, materijalnih biblioteka.

"Želimo da ohrabrimo decu da svakog dana nauče poneku novu reč i, posebno, da uživaju u maternjem jeziku", kaže Veljko Žižić, jedan od osnivača poduhvata koji je pokrenut pod sloganom "Hranite maštu vašeg deteta".

Zanimljivo je da se u realizaciju projekta, kao suosnivač Male biblioteke, uključio i Vuk Hamović, inače predsednik kompanije EFT i jedan od najbogatijih ljudi u regionu. On smatra da u današnje doba trivijalnih televizijskih sadržaja u Srbiji odrasta generacija "intelektualnih invalida koji ne čitaju". "Ukoliko Mala Biblioteka barem malo pomogne da se ovaj trend promeni, uspećemo u našem nastojanju", objašnjava Hamović.

Iz istog broja

In Memoriam

Bekim Fehmiu

J. Gligorijević

Hronika

Dogvil kod Pančeva

Jovana Gligorijević

Broj nedelje

32

Novogovor

lol

Aleksandar Ćirić

»Gola biciklijada«

Foto nedelje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu