Nedelja

Kosovo

Ljubavni život Erharda Bilera

Da komandant KFOR-a Erhard Biler živi sa jednom Albankom i namerava da se s njom oženi, prvo se čulo sa Televizije Klan Kosova.

Za Albance to nije bilo ništa senzacionalno, pošto gotovo svi Bilera vide kao "proalbanskog" generala, naročito posle dešavanja na severu Kosova. Međutim, bilo je i onih koji su sa nevericom tu vest prokomentarisali po internetu, pišući: "Dobro, Biler nas čuva, ali ne mora i zet da nam bude – ne mora i da nas j…"

Kad je vest objavljena na nekoliko portala na albanskom jeziku, KFOR je reagovao i to ne javno. Ljudi iz KFOR-a su zvali nekoliko urednika i zamolili ih da se ta vest ukine. Tako je i bilo, ali debata se nastavila na internetu…

Prema saznanjima kosovskih novinara, žena sa kojom Biler živi jeste Albanka iz okoline Suve Reke, ali njen identitet nije poznat. Majka joj je Crnogorka, a otac Albanac. U stvari, na početku priče bilo je reči da je ona bliska premijerovoj ženi Lumniji Tači, koja je iz okoline Vučitrna, ali je potom i ta vest demantovana.

U albanskim novinama vest je tada objavljena u rubrikama za tračeve i estradu.

Nekoliko dana kasnije, i sam Biler je reagovao: "Sve ovo što se danima piše je prljava kampanja koja se vodi protiv mene! Prvo su krenule glasine da sam u vezi sa mladom Albankom, a zatim i da imam dete s njom… Ništa od toga nije tačno! Niti je tačno da moja partnerka ima bilo kakve veze sa Hašimom Tačijem. Već godinama sam u vezi sa ženom iz Nemačke, s kojom i živim u domovini. Ona nikako nije mlada Albanka, već žena od skoro 50 godina. I da znate, ona ima jugoslovensko poreklo! Majka joj je Crnogorka, a ima rođake i u Srbiji, pa i u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Ona je, ako mogu tako da kažem, tipična predstavnica bivše Jugoslavije", rekao je Biler za srpske medije.

"Za moju partnerku, koja je u Nemačkoj, zna čak i nekoliko kolega koji su sa mnom na Kosovu, kao i prijatelji koje imam u Srbiji. Pojedini mediji su čak objavili da je izvesna Helga moja bivša supruga i da ona ne želi da komentariše moju navodnu vezu sa mladom Albankom. U svemu tome nema ni trunke istine. Niti je pomenuta žena moja bivša supruga, niti sam je ikada video ni upoznao. Zaista ne znam otkud ta priča… Jedino je istinito da sam već bio oženjen, ali sam od prve supruge razveden već skoro 20 godina."

I nemačke dnevne novine "Bild" su objavile priču o Bileru, pišući da Srbi s Kosova mrze Bilera, zato što je on u vezi za Albankom, s kojom, navodno, živi već neko vreme.

Demant Bilera, odnosno jedan njegov intervju za novine "Alo", u albanskim novinama je objavljen na stranicama rubrike "Politika". U vezi s ovom pričom Biler nije govorio za medije na Kosovu i sad više niko to i ne pominje. Prohujalo s vihorom.

Autor je urednik prištinskog dnevnog lista "Expres"

Iz istog broja

Broj nedelje

13

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Beograd

Ulica licem u lice

Mirko Rudić

Novogovor

Vrh

Milan Milošević

Sport

Trka za medalje

S. Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu