Nedelja

Društvo

Licenciranje socijalnih radnika 2

foto: fonet

Licenciranje socijalnih radnika

Piše: Dragana Prica

Od naredne godine u Srbiji počinje licenciranje svih ustanova i radnika koji pružaju usluge socijalne zaštite. Prvi put, svi koji rade u ovoj oblasti moraće da prođu kroz sistem licenciranja, što će predstavljati garant njihove stručnosti i sposobnosti da pružaju usluge socijalne zaštite.

Licenciraće se, kako socijalni radnici tako i ustanove koje se ovom delatnošću bave. Licenca će se izdavati na šest godina, a za njeno izdavanje, obnavljanje i oduzimanje biće zadužena Komora socijalne zaštite.

Svi stručnjaci, socijalni radnici, andragozi, psiholozi, koji duže od godinu dana rade u socijalnoj zaštiti dobiće "nulte licence", a provera i potvrda licenciranja očekuje ih kroz šest godina. Stručnjaci koji rade kraće od godinu dana moraće da polažu ispit za sticanje licence pred Komorom.

Cilj projekta Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je da ovim potezom unapredi kvalitet socijalne zaštite u Srbiji. Da bi se licenca izdala, Komora utvrđuje da li socijalni radnik ili ustanova ispunjavaju kriterijume za rad sa socijalno ugroženima. Nakon perioda važenja licence za njeno obnavljanje potrebno je da se ispunjavaju uslovi koji su usmereni ka profesionalnom usavršavanju. Stručni radnik je dužan da u roku od šest godina ostvari 120 bodova, koje stiče tako što realizuje ili pohađa programe obuke, objavljuje stručne radove, učestvuje u konferencijama, kongresima i stručnim skupovima iz oblasti socijalne zaštite i ispunjava druge uslove koji su propisani pravilnikom.

Sekretar Asocijacije centara za socijalni rad Saša Miodragović za "Vreme" kaže da ovaj princip licenciranja ne bi trebalo da predstavlja problem ni socijalnim radnicima, ni ustanovama koje se ovom delatnošću bave, jer bez obzira na godine rada u ovoj oblasti, dodatna edukacija može samo da doprinese kvalitetu rada. "Godinu dana je sasvim dovoljan period da se ostvare uslovi za dobijanje 120 poena, koji su propisani pravilnikom za obnavljanje licence", objašnjava Miodragović.

S druge strane, predsednik Društva socijalnih radnika Srbije Miodrag Tasić kaže da ne može još da daje konačan sud, niti zvanične izjave.

Do sada su inspekcijske službe resornog Ministarstva imale ingerenciju nad izdavanjem dozvola za rad, ustanovama i organizacijama koje pružaju usluge socijalne zaštite, a sada se postupkom licenciranja uspostavljaju nadzor i provera kvaliteta pružene usluge. Poboljšanjem kvaliteta i efikasnosti usluga doprinosi se samom cilju socijalne zaštite, odnosno lakšem osamostaljivanju ili otklanjanju zavisnosti pojedinca i porodica od socijalnih službi.

Iz istog broja

Broj nedelje

328

 

Mladi

Zdravlje na testu

Maja Guzijan

Novogovor

Kul

Milan Milošević

Ljudska prava

Penzije i domaćicama

Sanja Pavlović

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu