Nedelja

Obrazovanje

Lažiranje rezultata male mature 2

foto: ivan šepić

Lažiranje rezultata male mature

Dnevni list "Blic" objavio je 23. aprila informaciju da su rezultati prošlogodišnjeg završnog ispita znanja u 80 osnovnih škola u Srbiji – lažirani. Ministar prosvete Žarko Obradović je izračunao da je od ukupno 1200 škola nezakonitosti bilo u oko šest odsto obrazovnih ustanova, a epilog je najava iz Ministarstva da će kontrola na predstojećoj maloj maturi biti pooštrena. Najavljene su rigorozne kontrole u svim školama: osim školske komisije, dežurnih nastavnika, supervizora, pregledača, u školama gde su ispravljani rezultati testova, završni ispit će pratiti i predstavnici Ministarstva prosvete delegirani iz školskih uprava. Napravljene su i izmene priručnika za sprovođenje završnog ispita, gde je mandat supervizora proširen i na pregledanje testova, a mediji prenose da su predstavnici Ministarstva i Zavoda imali nekoliko sastanaka sa direktorima škola u kojima je bilo nepravilnosti.

Iz kojih pobuda su testovi lažirani? Kako neimenovani izvor dnevnog lista "Blic" u Ministarstvu prosvete otkriva, negde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima. Bilo je i primera gde je direktor tražio da se njegovom detetu maturantu poveća broj bodova. U malim sredinama ocenjivači su zbog sukoba sa pojedinim roditeljima njihovoj deci oduzimali bodove na završnom ispitu…

Međutim, sankcije za nastavnike ocenjivače koji su napravili grub prekršaj radne obaveze prepravljanjem stvarnih rezultata testova su izostale.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a propusti su otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko njega, u Tutinu, Vranju i okolnim selima.

Savetnik u odeljenju Ministarstva prosvete u Vranju Jovica Stevanović demantovao je, međutim, početkom nedelje informacije o lažiranju u tom gradu i okolnim selima. Za Tanjug je rekao da ne razume odakle ti podaci: "Oni sigurno nisu iz Ministarstva prosvete, a mediji mogu da pišu šta hoće", rekao je Stevanović.

Inače, pretposlednjeg vikenda u aprilu u osnovnim školama je održana proba završnog testa. Kalendar dalje kaže da će se mala matura ove godine polagati 18. i 19. juna (za prvi dan zakazan je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će drugog dana biti test iz matematike). Rezultati će biti poznati 25. juna, dok će maturanti liste želja predavati 26. i 27. juna. Upis u srednje škole obaviće se 6. i 7. jula. Ove godine završni ispit biće teži od prošlogodišnjeg, jer će polovina zadataka biti nepoznata.

Iz istog broja

Društvo

Dan devojčica

Marina Ilić

Broj nedelje

1

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Spot

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu