Nedelja

Novogovor

Kupine

Ako vas nešto o kupinama zanima, pa ih guglujete po engleski, blackberry, dobićete podatke o – mobilnom telefonu.

Tojest o pametnim telefonima, pametnim tabletima – uključujući i onaj čije se ime, uz malo mašte, može prevesti kao knjigra, PlayBook… I još o različitim dodacima tj. aplikacijama, programima, društvenim zajednicama, klubovima obožavalaca i druženju, mogućnostima koje nudi u poslovanju – podrazumeva se uspešnom, višestrukoj, potpunoj i sveobuhvatnoj ljubavi proizvođača/prodavca prema korisnicima i, najzad, adresama prodavnica gde se dotične "kupine" kupuju.

Nije čudo što je Blekberi među telefonima stekao reputaciju koja opravdava cenu. Ali, ipak i uprkos, Blekberi je u paljevini i pljački Londona izneverio.

Ako novine ne lažu, bez otpora proizvođača/dilera policiji je omogućeno da prisluškuje i prati – tako se nekad zvalo, sad je to "presretanje" – komunikacija vlasnika Blekberi telefona. Nije mala stvar, ako je bar deo reputacije u poslovnom svetu pomenuta sprava stekla zato što je, za razliku od "običnih" mobilnih, teško prisluškivati.

To je možda samo jedna od urbanih legendi, ali – i ako jeste – pokazuje rep od jedne sasvim druge mačke. Tojest da je tajno prisluškivanje i snimanje u obliku "video zaštite", čitanje elektronske pošte i kontrola interneta po ključnim rečima ovog demokratskog ili onog drugog ili trećeg režima – postalo svakodnevna rutina. Kao i tajni zatvori, kao i mučenje spram kog je inkvizicija malo dete.

Svojevremeno zastrašujuća fikcija Orvelove 1984 evoluirala je u politički horor Velikog brata, da završi kao zadovoljstvo miliona televizijskih gledalaca u gledanju svega što su bestidne budale spremne da javno rade. Petnaestak godina posle Orvela, Entoni Bardžis 1962. objavljuje Paklenu pomorandžu (A Clockwork Orange), strašnu priču o "bezrazložnom" maloletničkom nasilju koje se "leči" sofisticiranim ispiranjem mozga.

Sad imamo sve to: bezrazložno nasilje, razbijanje i pljačku. Samo što ih sad sprovode punoletne države, a ovo maloletničko rešavaju "presretanjem". Blekberi jer tu samo metafora.

Iz istog broja

Ratni zločini

I Haradinaj pred sudom

T. Tagirov

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Obrazovanje

Semestar na moru

Petra Živić

Broj nedelje

12

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu