Nedelja

Novogovor

Kriza

Kriza je svako zbivanje koje vodi nestabilnosti i opasnoj situaciji za pojedinca, grupu, zajednicu ili društvo u celini – u pitanjima bezbednosti, ekonomije, politike, društvenim i okolišnim stvarima.

Utoliko je veća ukoliko bane iznenada i bez upozorenja.

U životu pojedinca, kriza je sinonim za izazov jer može se reći da je sam život kriza, od rođenja inter feces et urinam do umiranja u istom.

Ono čime nas plaše – globalnom, ekonomskom, svetskom, naftnom itd. krizom – u stvari je način na koji gospodari sveta upozoravaju da se ne predajemo, već da zapnemo ne bi li ih na vlasti održali. I taj svet i krizu čiju su cikličnu tajnu u osnovama kapitalizma kao društveno organizovane gramzivosti odavno raskrinkali marksizam i anarhizam.

Politički korektne definicije krize su beskrajno zabavne, naročito one zaodenute magičnim plaštom društvene nauke i tehnike. To je sranje u kom se neki sistem nađe bez upozorenja. Neki bivši i budući nobelovci objašnjavaju kako su krize posebni, neočekivani ili neuobičajeni događaji koji prete da ciljeve neke organizacije rasture do potpune nejasnoće.

A drugi lepo žive od kriza u celini, od izazivanja i proizvodnje do savetovanja, honorarnih poslova i "rešavanja": npr. Međunarodna krizna grupa; ICB Project, istraživači ponašanja u međunarodnim krizama, NATO; udruženja generala privatnih armija, borci za mir u svetu… Do snabdevača i distributera narodnih kuhinja, hrane, lekova i ljubavi za sirotinju.

Glamurozna imena raznih kriza – ustavna, državna, smrtonosna, ekološka, energetska, naftna, revolucionarna, ratna, pa čak i kriza srednjih godina – u novogovoru služe samo za zastrašivanje i hipnozu podanika.

Pošto je Kina u poslednjih nekoliko milenijuma preživela isto toliko kriza, možda valja uzeti u obzir dve "krizne" poslovice. Jedna kaže da će seljaku koji dovoljno dugo stoji na brdu otvorenih usta na kraju u njih uleteti patka, a druga da će onaj ko dovoljno dugo sedi na obali reke videti kako voda pronosi telo njegovog neprijatelja.

U starogrčkom krise znači odvajanje, moć razlikovanja, priliku, izbor, prosuđivanje, raspravu i, najzad, odluku.

Još jednostavnije, kineska reč za krizu piše se sa dva znaka: jedan znači "opasnost" a drugi "mogućnost".

Pa, vidite šta vam se više sviđa.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

44

 

Goli performans u Beogradu

Krzno no, no

Đurđica Bogosavljević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu