Nedelja

Pravosuđe

Kovačević ide u zatvor 2

foto: aleksandar stanković

Kovačević ide u zatvor

Piše: J. L

Posle dva odlaganja suđenja, Miladin Kovačević je 14. septembra konačno postigao nagodbu sa Prvim opštinskim tužilaštvom čime je prihvatio kaznu od dve godine i tri meseca zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru 2008. godine u Bostonu. Osim toga, Kovačević je optužen i za falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, a posle ove nagodbe očekuje se da će biti saopšteno da li će proces bivšem vicekonzulu i konzulu u Njujorku Igoru Miloševiću i Slobodanu Nenadoviću, koji su optuženi da su Kovačeviću izdali putnu ispravu sa kojom je napustio SAD, biti razdvojen. Inače, za teške telesne povrede Miladinu Kovačeviću je zaprećena kazna do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata do pet godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja do pet godina zatvora.

Suđenje koje je počelo u ponedeljak 13. septembra odloženo je za naredni dan jer je odbrana zahtevala da se iz spiska dokaza izbace svi oni koji su stigli iz Amerike. Prethodno ročište u junu nije održano jer nisu došli svi učesnici procesa.

O dogovoru suda sa Kovačevićem izvestio je i "Njujork tajms". Prema izvorima tog lista, Kovačević je pristao da svedoči protiv dvojice srpskih diplomata, koji su mu pomogli da napusti SAD 2008. godine, posle napada na američkog studenta.

"Njujork tajms" piše i da je senator Čarls Šurmer, koji je tražio pomoć od Srbije da se Kovačević vrati u SAD, izrazio negodovanje kada je čuo visinu dogovorene presude.

"Kazna ne odgovara zločinu. To je bio težak čin, u kojem je skoro ubijen Brajan Štajnhauer. Povrede koje je on zadobio zaslužuju više od dve godine", rekao je Šurmer u saopštenju koje je preneo "Njujork tajms".

Srbija je, u međuvremenu, od SAD preuzela krivično gonjenje Kovačevića, a Vlada Srbije je porodici Štajnhauera uplatila 900.000 dolara za troškove njegovog lečenja.

Iz istog broja

Bogoljub Arsenijević Maki

(Ne)milost vlasti

Dragan Todorović

Filatelija

Guča i na marki

Vladan Stošić

Broj nedelje

22

Centar za promociju nauke

Čudo u Bloku 39

S. Bubnjević

Novogovor

Apsorpcioni kapacitet

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu