Nedelja

Prehrambena industrija

Karteli rukovode tržištem 2

foto: a. anđić

Karteli rukovode tržištem

Tržište prehrambene industrije Srbije pod kontrolom je desetak kartela, tvrdi predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović. Ovo je potvrdio i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, koji je u utorak, 7. septembra, kako Tanjug prenosi, "izrazio zadovoljstvo što su i drugi članovi vlade podržali njegovu ocenu da na tržištu poljoprivrednih proizvoda postoje karteli koji diktiraju cene".

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da se već vode istrage protiv određenih grupa prerađivača i trgovaca. U cilju istrage Marković-Bajalović nije mogla da navede o kojim učesnicima i proizvodima je konkretno reč, ali je rekla da se istrage vode "na osnovu insajderskih informacija i ponuđenih dokaza protiv kartela u prehrambenoj industriji koji drže pod kontrolom gotovo sve najvažnije prehrambene proizvode".

Karteli se zasnivaju na tajnim, nedozvoljenim sporazumima i dogovaranju o cenama i uslovima prodaje mleka, ulja i drugih proizvoda neizostavnih za svakodnevnu porodičnu korpu.

Šema je takva da svi moraju da zarade. Proizvođač kaže trgovcu kolike će biti cene u maloprodaji, na šta mu on odgovori da pristaje, ali ga i upozorava da ukoliko vidi da je nekome drugom dao nižu cenu neće imati pravo prodaje kod njega. Oni koji u toj igri sasvim sigurno gube su potrošači i primarni proizvođači, primorani da pristanu na otkupnu cenu, upravo onu koju striktno diktira prerađivač.

Ministar Dragin je takođe govorio o primerima protivzakonitih dogovaranja u prehrambenoj industriji: mlekarska industrija je pre nekoliko godina poljoprivrednicima plaćala 34 dinara za litar mleka, a sada su se seljaci jedva izborili za 25 dinara. "Nije tačno da mleka nema. Najveći prerađivači su u avgustu više nego duplirali proizvodnju dugotrajnih proizvoda od mleka, a na uštrb kratkotrajnog mleka. Problem sa uljem rešićemo intervencijom iz robnih rezervi, a red u mlečnoj industriji trebalo bi da se zavede kad Antimonopolska komisija završi rad", rekao je Dragin.

Značajna novina je da je odnedavno primenjiv jedan izuzetno značajan član zakona koji predviđa oslobađanje od kazne za učesnika kartela koji prvi prijavi postojanje takve vrste udruživanja i obezbedi dokaze. Komisija uz pomoć insajdera već vodi neke postupke, ali takav insajder nije se pojavio u slučaju uljara", kaže Dijana Marković-Bajalović.

Iz istog broja

Broj nedelje

49

Dalijeva izložba

Foto nedelje

 

Tehnologija

Stigle mikro SIM kartice

M. Vidić

Parada ponosa 2010.

Društvo na popravnom

Jovana Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu