Nedelja

Novogovor

Kandidat

Zna li neko ima li negde da se kupi belo odelo? Kako zašto? Pa svi javljaju da postajemo kandidat, a to dolazi od candida, belo, po belim togama koje su nosili rimski službenici. Čak ih i mazali kredom da bi sijale kad drže govor. U našoj javnosti se mnogo pričalo o tome da je naša kandidatura za EU 25. 10. odmrznuta i šta to znači, mada su objašnjenja nekako previše špekulantska i ne sadrže potrebni patos ("Status kandidata = novac iz fondova"). Znate li šta je nekad značilo biti kandidat za Člana?

Dobro, ima vremena za ispravku, jedan evroskeptik (Đorđe Vukadinović) je, uzgred, ali tačno opazio da smo zapravo postali kandidat za kandidata, koji pre nego što dobije avis, mišljenje da može postati kandidat za člana EU, mora da odgovori na 4500 pitanja koliko je postavljeno Hrvatskoj, ili na 2178 ako nas budu tretirali kao Crnu Goru.

Kandidat je kandidat i kod nas i kod Hrvata i kod Bugara i kod Čeha, a može se zvati i aplikant, što znaju ovi koji pišu aplikacije, i aspirant što bi rekli Francuzi, i pretendent, kako ga zovu Rumuni.

U našem narodnom govoru kaže se lepo "proturiti kandidata", što mnogo govori o običajima i neophodnom lukavstvu, kao i lažni kandidat, kandidat iz potaje, kandidat na papiru. Ne može se tek tako postati kandidat za poslanika, ozbiljan kandidat, najozbiljniji kandidat, zvanični kandidat, uspešni kandidat, opozicioni kandidat, provereni kandidat, nego podmaži, bato.

Kandidat za kupca već mora da ima debele veze i pare.

U medijima kandidat ide uz politiku i estradu. "Izgleda vam normalno da dođe na vlast neko ko je ružan, ali kada kandidat izgleda lepo, onda se žalite… To je muški šovinizam!", izjavila je bivša mis Bolivije Džesika Džordan, kandidatkinja Pokreta za socijalizam za guvernera regije Beni. To je u skladu s rečju kandidat. Znate kako šminkaju naše kandidate, kako ih doteruju, uče da gledaju u kameru, skoro kao kandidat za ženidbu. Kandidat mora da vlada zakonima estrade. I Onaj kandidat, kao i kandidat za Grand paradu, kandidat za "Farmu", kandidat za trenera. Zato i postoji testiranje kandidata.

Kažu mlađi da postoji i pesma nekog postpankovskog pevača i britanska rok grupa Kandidat. Kažu da postoji i pesma Kandidat (Candidate) Dejvida Bouvija iz 1973, čudno iz nezavršene pesme 1984.

Džordž Orvel, 1984, teleekran… Veliki Brat te posmatra.

Kako je to užasno i zamisliti.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu