Nedelja

Poštanske marke

Izvozimo u Kinu

Jedan od retkih proizvoda koje je Srbija prošle godine uspela da izveze u Kinu su poštanske marke. Izvoznik je bila Jugomarka, koja u ime PTT-a proizvodi marke, određuje njihovo idejno rešenje i program njihovog izdanja. Prema rečima Radomira Bojanića, direktora Jugomarke, u Kinu je izvezeno 50.000 serija maraka.

Izvozimo u Kinu 1

"Kinezi su otkupili naše marke izdate povodom Olimpijade u Pekingu. Pozvali su nas i na filatelističku izložbu koju su priredili tim povodom i tamo smo prodali još naših maraka u približnoj vrednosti od 8000 evra."

Mnogi u Srbiji danas smatraju filateliju, zajedno sa sakupljanjem značaka, za socrealistički hobi i oni će reći da nije ni čudo da je do ovog uspeha došlo baš u komunističkoj Kini, ali to nije tačno. Filatelija je svetski hobi i srpske marke su cenjene u svim zemljama pa je to i razlog zašto Jugomarka nije promenila svoje ime, iako Jugoslavije više nema.

"Da smo promenili ime, trebalo bi da prođe vreme da nas filatelisti u svetu ponovo prepoznaju i da shvate da nam mogu verovati", kaže Bojanić.

Poverenje filatelista Jugomarka je sticala tokom decenija i to nije bilo lako. Svojevremeno su se naše marke štampale i u Švajcarskoj, a danas se štampaju u Srbiji jer su naše štamparije usvojile tu tehnologiju. Sedamdesetih godina su naše marke bile neugledne ali današnja grafička rešenja nailaze samo na pohvale, o čemu svedoči činjenica da je usred sankcija, 1993. godine, naša marka izdata povodom 500 godina od Kolumbovog otkrića Amerike proglašena za najlepšu na svetu. Iako je interesovanje za ovu marku bilo ogromno, Jugomarka nije doštampala njen tiraž.

"Cena marke na filatelističkom tržištu zavisi od njenog tiraža. Da smo doštampali prvobitni tiraž te marke niko nam više ne bi verovao oko toga koliki je tiraž naših maraka. Pre nekoliko godina smo dobili ponudu da odštampamo još 50.000 primeraka marke koja je proglašena za najlepšu. Odgovorili smo da je to nemoguće jer je pribor za njenu štampu uništen kada je završena štampa, što je naša praksa posle štampanja svake marke", objašnjava Bojanić.

Izvozimo u Kinu 2

Visokokvalitetna štampa i dobra grafička rešenja ipak ne bi bile dovoljne za svetski uspeh srpskih maraka. Treba pronaći i motiv koji će privući pažnju. filatelista. Marka koju će uskoro izdati Jugomarka zasigurno će privući pažnju.

"Povodom izložbe dinosaurusa iz Argentine odlučili smo da izdamo prigodnu marku. Argentinska pošta nam je to dozvolila i marke će se uskoro pojaviti. Iako ova izložba godinama kruži svetom, ovo je bio prvi put da se njeno gostovanje obeleži izdavanjem poštanske marke", kaže Bojanić.

Kada sledeći put u pošti kupite marku koju ćete nalepiti na koverat, razmislite da li bi bilo dobro da kupite još jednu i sačuvate je. To bi mogla biti dobra investicija.

Iz istog broja

Telekomunikacije

Stiže konkurencija

Marija Vidić

Novogovor

Rasprijateljiti

Milan Milošević

Stipendije

Štrajk u Londonu

Tatjana Gluvaković

Nauka

Pokrenuta mašina Velikog praska

Slobodan Bubnjević

Broj nedelje

23.294

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu