Nedelja

Slučaj Božidara Vučurevića

Između Srbije, BiH i Hrvatske 2

foto: boža petrović

Između Srbije, BiH i Hrvatske

Piše: M. V

Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, prebegao je iz Srbije u BiH. On se u ponedeljak (12. septembar) pojavio u Okružnom suda u Trebinju, ali, kako je izjavio kasnije, nije primljen jer sudije za njega nisu imale vremena, a da ni on nije imao vremena da čeka da dođe na red, jer je morao da ide komšiji na sahranu.

Vučurević je inače optužen za bombardovanje Dubrovnika – ratne zločine protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja, uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika od 1991. do 1995. godine. Optužnicu je oktobra 2008. podiglo Županijsko tužilaštvo u Dubrovniku, a u aprilu ove godine uhapšen je u Srbiji na osnovu poternice. Sada je pobegao iz Srbije jer želi da izbegne izručenje Hrvatskoj i traži da mu sude u BiH. U BiH je, inače, samo pod istragom Posebnog odseka za ratne zločine i ima status osumnjičenog.

Iz Srbije u BiH prešao je, kako je rekao, "negde od Priboja do Bijeljine" redovnom autobuskom linijom. Iako su mu u Srbiji oduzeli dokumenta, Vučurević tvrdi da nije imao nikakvih problema na granici – nisu mu ni tražili dokumenta.

"Spreman sam da izađem pred svaki sud u BiH, jer imam dokaze da pobijem lažnu optužnicu koja je podignuta protiv mene. Uveren sam da dokaze koje imam sudovi u Hrvatskoj ne bi uvažili", rekao je Vučurević u telefonskom razgovoru "Politici".

Odluka o izručenju Vučurevića dugo se čekala. On je odmah posle hapšenja 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika saslušan u Šapcu, a onda je predmet prosleđen u Beograd. Za to vreme, Vučurević je prvo bio u pritvoru dva i po meseca, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten da odluku o izručenju čeka na slobodi. Kako je živeo u hotelu, medijima se požalio na tretman države Srbije tvrdeći da su mu troškovi boravka i lečenja nepodnošljivi i da mu je Srbije preko glave.

Krivično veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 11. septembra saopštilo je da Vučurević može da bude izručen i BiH i Hrvatskoj, a portparolka tog suda Dušica Ristić izjavila je tada da sud nema informacije da je on napustio Srbiju. Međutim, odluka o izručenju još nije potpisana. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović nije želela da komentariše bekstvo Vučurevića, ali je dodala da u procesu ekstradicije ona donosi odluku o izručenju.

"Sudovi u Srbiji požurili su da me što pre pošalju u Dubrovnik. Tada sam video da se treba spasavati, pa sam otišao kući, a ne pobegao", rekao je Vučurević u utorak na konferenciji za novinare u Trebinju. On tvrdi da je u Srbiji "bio talac zbog pogodbe na relaciji Boris Tadić – Jadranka Kosor i kolateralna šteta tih odnosa". Dodaje da je to "pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj".

Kako bilo, državi Srbiji verovatno je laknulo što se slučaj ovako završio. Vučurević više nije njena briga, a nalazi se u BiH, gde je i želeo da bude. Budući da je državljanin Bosne i Hercegovine, ona ga ne može izručiti nijednoj državi.

Iz istog broja

Ekologija

Zeleni porše za čistiju planetu

Višnja Višnjić

Novogovor

Jeu de Paume

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

56

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu