Nedelja

Nauka

Izložba o Mihajlu Pupinu

Piše: Marina Ilić

Izložba "Mihajlo Idvorski Pupin – Stvaralačka koordinacija", autorke Aleksandre Ninković-Tašić, otvorena je u utorak 11. septembra i trajaće do 11. oktobra.

Izložba je deo projekta popularizacije lika i dela Mihajla Pupina, koju realizuje Udruženje Lumen u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Izložba o Mihajlu Pupinu 1

Posetioci će prvi put biti u prilici da, na jednom mestu, vide postere-panoe, delove bogate arhivske građe, fotografije, kao i izbor knjiga koje su obeležile Pupinov životni put, a zahvaljujući kustosu Narodnog muzeja Petru Petroviću i višem kustosu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Jeleni Đurđulov, moći će i da se upoznaju sa pričom o dva dragocena Pupinova legata.

Kako ističe autorka izložbe, Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih pronalazača i naučnika i njegove brojne aktivnosti na polju – nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja mnogih institucija i udruženja u SAD, njegovi nacionalno-politički doprinosi, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, briga o rodnom Idvoru, književni rad, ukazuju na veliko znanje, nesebičnu angažovanost, istrajnost, kao i na radan i delatan život.

"Imajući u vidu da je veliki broj njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značajnih doprinosa zaboravljen, izložba ima za cilj da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasleđe, čija istorijska uloga nije dovoljno istaknuta", dodaje Ninković-Tašić.

U toku mesec dana, koliko će trajati izložba, biće organizovani susreti "Pupin izbliza", predavanja i radionice posvećene ovom naučniku.

Mihajlo Pupin (1854–1935), srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD, dao je izuzetan doprinos u razvoju telegrafije, telefonije, elektrotehnike, rendgenologije i brojnih drugih oblasti.

Dobitnik je Pulicerove nagrade 1924. godine za autobiografsko delo Od pašnjaka do naučenjaka. Bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Iz istog broja

Novogovor

Fajt

Milan Milošević

Broj nedelje

6

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu