Nedelja

Predlog za putovanje

Irvas voli čips

Sneg može da se mašta

Zima poslednjih godina, a naročito ove, više uopšte ne liči na sebe, bar u Srbiji. Tek je počeo mart a temperature su već letnje. Ništa ni od skijanja, bar u Srbiji. Pošto je tako kako je, prepustite se maštanju. Zamislite da se vozite kolima po savršeno očišćenom putu dok prolazite pored nepreglednih smetova snega, bleštavo bele boje, čistog i slaganog mesecima. U daljini vidite blage padine, a iza njih malo ozbiljnije planine, takođe uredno prekrivene snegom. Tu i tamo prođete pored šumovitih, uglavnom četinarskih predela. Dok se opušteno i s uživanjem vozite, uočite znak upozorenja sa nekim oblikom nalik na životinju koja vam je relativno nepoznata. Ista se brzo potrudi da je dobro zapamtite. Samo sto metara dalje gazite na kočnicu i zaustavljate se u potpunoj belini ispred veličanstvenog irvasa. Prvobitni šok zamenjuje osmeh jer gospodin Poro (na finskom irvas) ne pokazuje nameru da nekuda krene, već mirno stoji, preživa, pri čemu miče samo smešnim usnicama na dugoj njušci, i bulji u vas.

Irvasi su u Laponiji (eng. Laplant, fin. Lappi) prava turistička atrakcija. Pitomi su i veoma mirni, shvatićete zašto tek kada oduševljeno izađete iz kola i krenete da ga nahranite čipsom – smrad ili, lepše, telesni miris koji se od njega širi skoro je nepodnošljiv. Lenjo će prići kolima, radoznalo se zagledati kroz prozor i lagano vas propustiti kad shvati da je čips poslednje što je od vas dobio.

U Laponiji žive i Laponci, mali ljudi kao iz bajke, odgajivači irvasa koji nose živopisnu odeću u osnovi crvene boje. Jako su stidljivi, čak toliko da, kad shvate da gomila turista, uglavnom Finaca, dolazi da ih posmatra, pokupe se i napuste selo, a vama ostave svoje vigvame da se divite i pitate kako civilizacija u jednoj tako razvijenoj zemlji nije i tamo stigla. Kažu da u Laponiji živi i Deda Mraz.

U Laponiji nijedna "planina" ne prelazi hiljadu metara. Klima je veoma blaga, ali padine nisu. Skijanje je božanstveno jer nema vetra, često ima sunca, temperature su niske, a snega ima u ogromnim količinama. Kolibe u kojima turisti uglavnom odsedaju napravljene su od balvana i savršeno opremljene, a svaka ima i kamin.

Jeste li ikada razmišljali da probate hodanje na skijama (crosscountry skiing)? Ukoliko jeste, nema lepšeg mesta za to od Finske i Laponije. Koliko znam, ovogodišnji prvak sveta u ovoj disciplini upravo je Finac. A i šta biste drugo radili u zemlji koja je osam meseci okovana snegom i ledom?

Iz istog broja

Meridijani

Priredila: Duška Anastasijević

TV manijak

Hvala i Bogu

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu