Nedelja

Novogovor

Ireverzibilno

U neko ne tako davno lepo vreme bili smo, s prijateljima, na gradilištu reverzibilne brane u Zaovinama, na Tari.

Reverzibilan, na novolatinskom reversisilis znači povratljiv, povratan; koji se može prevrtati.

No, staro- i novogovorska reč ireverzibilan, novolatinski irreversibilis znači nepovratan; ireverzibilni procesi su oni čiji pravac i tok ne može da se vrati natrag, životni procesi, istorijski događaji i drugo. Tako je u termodinamici, na primer, ali ne i u mehanici, gde se sve uglavnom vrti u krug.

Komplikovanije rečeno, po Žanu Pijažeu, ukoliko se vreme shvati kao tok zbivanja u kojem se prethodni trenutak nikad ne ponavlja, onda saznanjem nije mogućno pratiti procese u vremenu. Ali: empirijsko vreme je ireverzibilno, dok reverzibilno vreme odgovara racionalnom toku mišljenja.

U biologiji je ireverzibilnost tačka posle koje se ćelija nekog organizma ne može vratiti na prethodno stanje.

U medicini, to je period od nekoliko minuta dok se ne konstatuje "moždana smrt", iz koje nema povratka.

Zanimljivo je to što se ideje nepovratnosti ili povratnosti drže prirodne nauke, dok se nedoumicama – ili praksom primene – bave inženjeri. Opet o Zaovinama i reverzibilnoj hidroelektrani, visoko gore iznad zelene Drine, na Kozjim stenama. Reverzibilna hidroelektrana ima velike pumpe koje u vreme manje potrošnje struje vraćaju vodu u akumulaciono jezero, dok u vreme nestašice energije puštaju vodu iz akumulacije i proizvode struju u situaciji kada je potrebnija i skuplja.

E, sad, otkud ovde ova reč? Sve češće čujemo da je nezavisnost Kosova ireverzibilna, tj. nepovratan proces. Nezavisno od toga šta neko o tim izjavama misli, problem je što takva ocena nije ni biološka, ni fizička, čak ni antropološka izjava. Oni koji nam ponavljaju mantru o nepovratnosti kosovske nezavisnosti saopštavaju svoj politički stav kao "prirodni" zakon, kao da istorija društvene reverzibilnosti ne postoji.

Najzad, što se Kosova i reverzibilnosti tiče, možda je najbolje pozvati se na Vukajliju: Reverzibilno se deli na reverzibilno i ireverzibilno. Ireverzibilno nije reverzibilno! Reverzibilno: i natamo i naovamo. Presipaš iz šupljega u prazno, pa iz praznog u šuplje, pa iz šupljeg u prazno… Sve dok imaš šta da presipaš.

Iz istog broja

Nagrada »Konstantin Obradović«

Za toleranciju

R. V

London - Ekvador

Putovanje Džulijana Asanža

Marija Vidić

Viminacijum

Red mamuta, red zlata

M. V

Broj nedelje

7

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu