Nedelja

In memoriam

Ilja Arizanov

 

Potpukovnik u penziji i pilot na avionu "mig-29" Ilja Arizanov, preminuo je u pedeset drugoj godini 4. septembra u Beogradu od posledica srčanog udara.

Kada je NATO 24. marta 1999. započeo sa vazdušnom intervencijom na SR Jugoslaviju, Arizanov je bio prvi pilot koji je poleteo na borbeni zadatak sa Aerodroma Vojske Jugoslavije u Nišu. Njegov "mig-29" trebalo je još 1996. da prođe generalni remont: na avionu, pored ostalog, nisu radili uređaj koji upozorava pilota da li se nalazi na nišanu neprijatelja i radio-veza. Uprkos svemu, Arizanov je već nakon nekoliko minuta u vazduhu iznad Kosova krenuo u napad na neprijateljski avion kada je njegov "mig-29" pogođen – uspeo je da iskoči iz letelice u plamenu i padobranom se spustio negde na području Drenice koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Krećući se po noći i krijući se po danu u šumarcima, Arizanov je nakon tri dana pešačenja stigao do vojnog aerodroma u Prištini.

Ilja Arizanov nosilac je Ordena za hrabrost, a penzionisan je 1999. iz zdravstvenih razloga. O dramatičnim iskustvima iz vremena NATO intervencije Arizanov je govorio u dokumentarnom serijalu VREME filma Bombardovanje, autora Filipa Švarma i Radoslava Ćebića (deo materijala pogledajte na našem sajtu www.vreme.com (povezani članci)) i dokumentarnom filmu Niko nije rekao neću, autorke Slađane Zarić, emitovanim na Radio-televiziji Srbije.

Iz istog broja

Humanitarna akcija

Stigli prvi inkubatori

 

Novogovor

Nesvrstani

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

2019

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu