Nedelja

Mediji

I dalje nepristojni

Rezultati poslednjeg kvartalnog monitoringa medija za period oktobar–decembar 2009. godine Fondacije "Konrad Adenauer" i Centra za podršku demokratskim inicijativama pokazali su da je malo elemenata koji potkrepljuju obrazloženje zvaničnika da su izmene zakonskih propisa usvojene kako bi se mediji "upristojili".

Novinarka "Vremena" Tamara Skrozza rekla je na konferenciji za novinare da mediji i dalje pretenduju da zbune, sablazne i dezinformišu javnost: "Posle smrti devojčice u Valjevu, jedan beogradski dnevnik je objavio tekst naslovljen ‘Tragedija u Valjevu: Doktori ubili malu Teodoru’, u kojem nema dokaza da je u pitanju lekarska greška ili nesavesno lečenje. Novinari i urednici postavili su dijagnozu i presudili", ukazala je ona. Skrozza je ocenila i da su se mediji loše snašli i u izveštavanju o vakcini protiv novog virusa gripa, navodeći često "katastrofalne posledice vakcinacije". Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić rekao je da je Republička radiodifuzna agencija od 2004. do februara 2009. godine ignorisala dužnost objavljivanja i ažuriranja Informatora o radu i da su pojedine rubrike po objavljivanju tog dokumenta 10. februara ove godine nepotpune, a ažuriranje neredovno.

Nenadić se kritički osvrnuo i na utvrđivanje liste od dva kandidata za Savet RRA, koju je, kako je naveo, Odbor za kulturu i informisanje mogao da uputi znatno ranije, kao i na finansijski plan RRA i primenu srpskog medijskog zakonodavstva na Kosovu i Metohiji.

Iz istog broja

Društveno odgovorno poslovanje

Ekologično

Ana Radić

FK Partizan

Drugarski izbor

Slobodan Georgijev

LGTB podrška

Dva nova sajta

J.G

Prevare

Inteligencija na testu

Jelena Jorgačević

Broj nedelje

9,67

Završetak

Savesno o sukobu interesa

Momir Turudić

Ultradesnica

Ekstremni veroučitelj

J. Gligorijević

Novogovor

Avis

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu