Nedelja

Priznanja

Heroji Beograda 2

Heroji Beograda

U ponedeljak 19. aprila u Skupštini grada dodeljene su godišnje nagrade Grada Beograda. Specijalna priznanja gradonačelnika za izuzetne rezultate u školovanju dobile su Aleksandara Zarić i Delfina Ferizović, učenice specijalnih škola za decu oštećenog sluha i vida.

Aleksandra Zarić, učenica osmog razreda OŠ "Stefan Dečanski", devojka je sa oštećenim sluhom i privremeno raseljena sa Kosova. Ona danas živi u izbegličkom kampu "Ada", zajedno sa šestoro braće i sestara. Nakon osnovne planira da upiše i srednju školu, a kasnije i fakultet.

Druga heroina Beograda je Delfina Ferizović, maturant na tekstilno-kožarskom smeru Srednje specijalne škole, koja je živela u romskom naselju ispod Gazele (o Delfini je "Vreme" pisalo u broju 857 od 7. juna 2007). Tokom osnovne škole osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju iz hemije, a pre dve godine je izdata knjiga Pišem ti pismo po istinu sastavljenu od njenih pisama. "Teško je biti gluv. Teško je biti siromašan. Teško je biti Rom. Teško je biti pisac. Sve je to Delfina!", napisali su u podnaslovu knjige defektolozi Stevan i Violeta Nestorov.

Kao posledica meningitisa, od koga je obolela kada je imala osam godina, Delfinin sluh je oštećen 90 odsto, a i veoma teško govori. U vreme kada je živela ispod Gazele bila jedna od malobrojnih pismenih u tom naselju.

"Kad sam bila prvi razred nisam znala kako se kaže hleb ili izvini. Nisam znala ništa, a sad sve razumem. Ne čujem ptice kako mi pevaju. Ne čujem poljubac. Tačno je, mi gluvonemi, ne čujemo poljubac ali znamo da poljubimo koga volimo. Ja ne čujem ali znam da pišem. Kad napunim 20 godina biću pravi pisac, ali treba prvo da dobro da razmislim jer sam još balavac", napisala je Delfina u svojoj prvoj knjizi.

Nagrade grada Beograda dodeljuju se onima koji su svojim radom, trudom, hrabrošću i znanjem zaslužili da budu proglašeni najboljima u 2009. godini.

Među nagrađenima u 13 kategorija su ansambl Renesans, naučni tim "Vinča", Radio-televizija Studio B, plivač Milorad Čavić, Vatrosagno-spasilačka jedinica Zemun i drugi. Specijalna priznanja za izuzetan rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda između ostalih su dobili Radio-televizija Srbije, Udruženje novinara Srbije, tim za organizaciju svečanog otvaranja i zatvaranja Univerzijade 2009.

Dodelom ovih nagrada završava se proslava manifestacije "Dani Beograda", kojom se obeležava prvo pominjanje slovenskog imena Beograda iz IX veka i primopredaja ključeva prestonice knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine.

Iz istog broja

Foto nedelje

Avalski toranj

Broj nedelje

15.000

Novogovor

Kosmos

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu