Nedelja

Novogovor

Hedžing

Izraz iz žargona ekonomske elite u doba kazino kapitalizma koji je u jeku borbe protiv korupcije preplavio tabloide. Hedžing, ovde prepevan i u hedžovanje ili hedžingovanje, dolazi od reči hegde, ograda od gusto posađenog šiblja, živica (kad je nepotkresana, neorezana i umršena, onda je vrzina, što bi odgovaralo sadašnjoj upotrebi te reči). Može da znači i ograditi, ograničiti, pa i suprotno, izmigoljiti se, vrdati, pokriti, sakriti (se).

Taj izraz za ograđivanje živicom označava smanjenje rizika pri transakcijama koje se obavljaju u stranim valutama, osiguravanje od nepredvidivosti deviznog kursa, smanjenje rizika po imovinu koja je iskazana u stranoj valuti, ili osiguranje od rizika koji proizilazi iz poslovanja. Kada čovek kupi osiguranje za kuću, on se hedžovao od požara, provale ili drugih nesrećnih slučajeva.

Ukoliko postoji opasnost da menica neće biti naplaćena na iznos koji glasi, ili bar ne do datuma njenog dospeća, vlasnik te menice, ako ne želi da snosi rizik, hedžuje se tako što menicu prodaje po nešto nižoj vrednosti od one na koju sama glasi. Na taj način on je prebacio rizik na novog vlasnika, koji za prihvatanje takve vrste rizika ostvaruje zaradu – ako i kad potraživanja naplati.

Hedžing tehnike su često komplikovane – uključuju i korišćenje takozvanih finansijskih derivata – opcija i fjučersa. Fjučersi su ugovori o kupovini ili prodaji u određeno vreme po određenoj ceni robe čija je cena nestabilna. Opcije su vrednosni papiri koji daju pravo kupovine ili prodaje neke imovine po ugovorenoj ceni na određeni dan.

Investitori hedžuju neku investiciju tako što istovremeno ulažu u drugu investiciju koja je u suprotnosti s prvom. To često rade privatni investicioni hedž fondovi, koji ulaganjem u različite delove tržišta nastoje da obezbede prihode svojim investitorima, koji po pravilu u svakom trenutku iz njih mogu da se povuku.

Bilo je predloga da se osnuje i jedna agencija za hedžovanje. Jedan kontroverzni bloger i bivši savetnik mnogih (Donald Laskin) napisao je da je hedžovanje "konspiracija koja vas održava siromašnim i glupim". Jeste da reč hedžovan podseća na našu gedžovan, ali neće oni nas hedžovati, jer nismo mi ovce čuvali.

A i nemamo šta da hedžujemo.

Šta, ograđujete se od onoga što je ovde napisano?

Iz istog broja

Zdravstvo

Vakcina na čekanju

J. L

Broj nedelje

16.000

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu