Nedelja

Novogovor

Hakovanje

Reč hakovanje puni novine. "Hakovanje profila…" "Hakovanje Fejsbuk profila." "Neki maloletnik koristio je podatke sa Fejsbuk profila kako bi hakovao imejl naloge ženskih korisnika, krao njihove kompromitujuće fotografije i potom ih ucenjivao." "Fejsbuk, raj za hakovanje." Rupert Mardok dospeo je pred komisiju britanskog parlamenta i tamo ga ispitivali (i nečim gađali) zato što su novinari njegovog tabloida hakovali telefonske sekretarice pripadnika establišmenta i privatnih lica. "Ishakovan i sajt američke vojske", zbog čega Brendonu Meningu preti smrtna kazna, a onom Asanžu će odseći jaja.

Upućeni kažu da reč hakovanje ima najmanje 69 značenja, kao mnoge druge reči novogovora, uostalom.

Hakovanje (hackig), po engleskoj reči za pijuk, teška modifikacija softvera ili hardvera, ali oblik kompjuterskog ili sajber-kriminala. Hakovanje se ponekad odnosi i na skidanje novca sa računa, krađu kodova sa kartica. Očito je da je hakovanje povezano sa hakerima (hacker), osobama koje imaju volju i znanje da provale sistem, da neovlašćeno bez nadoknade koriste tuđe resurse, računarskim prestupnicima, koji nekad liče na Robina Huda a nekad na Al Kaponea. Hakeri rukuju korisnim (recite da nisu!) krakerima (cracker), za razbijanje zaštitnih šifri programa ili krašerima (oštećivanje softvera).

Kod glumaca takozvanih stend-ap komedija hakovanje je – krađa štosova. Kod novinara je to izraz za piskaranje. U košarci je, kažu neki, hakovanje izraz za udaranje po ruci.

Hakovanje bi valjda moglo da se odnosi na različite aktivnosti unutar programerske supkulture. Postoje hakerski humor i hakerski jezik (kažu da izraz onebanana problem, "problem za jednu bananu", na tom jeziku znači hakerski mit. Slobodan Lazarević je sastavio Hakerski rečnik žargona, a takvi jargon files, kažu, postoje i u engleskom jeziku. Bez rečnika hakerskog žargona ne možete razumeti žargon sadašnjih generacija. Šta, nikad niste čuli ovako nešto: "Rešio sam da se resetujem. Platio sam enter, server mi doneo piće i uspostavio sam konekciju s jednom od deset giga. Nisam znao pasvord, ali brzo se daunloudovala. Samo se bojim da nisam od nje nešto kopi-pejst…"

Skraćenica AIDS, inače, u hakerskom žargonu ne označava opaku bolest, već zaraženi disk – A* Infected Disk Syndrom.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu