Nedelja

Poljoprivreda

GMO (ne)poželjan u Srbiji 1

foto: reuters

6. 2. 2013. / 21.29

GMO (ne)poželjan u Srbiji

Piše: J. L

Čačak je prošle srede postao prvi grad u Srbiji koji je zabranio promet genetski modifikovanih organizama (GMO). Skupština ovog grada jednoglasno je 30. januara donela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada i pozvala sve gradove i opštine da učine isto.

Srbija, inače, već ima Zakon o GMO koji važi za jedan od restriktivnijih u svetu. Njime se zabranjuju upotreba i promet GMO, međutim, postoji mogućnost da bi stvari mogle da se promene.

Naime, planiranim izmenama Zakona o GMO mogla bi da se ukine restriktivnost našeg spoljnotrgovinskog prometa, odnosno da se omogući uvoz određenih vrsta genetski modifikovanih proizvoda u zemlju.

Prema pisanju "Blica", predlog izmena Zakona o GMO je već urađen i pre više od mesec dana poslat Evropskoj komisiji na usaglašavanje. Promene su, kako se navodi u "Blicu", napravljene u cilju pridruživanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Ovu informaciju potvrdila je 4. februara predsednica Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine o uticaju GMO Milica Vojić Marković, rekavši da na prvom javnom slušanju Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine o uticaju GMO, održanom 13. novembra prošle godine, nije bilo reči o tome da će se zakon menjati.

Promena Zakona o GMO glavni je razlog za održavanje drugog javnog slušanja u Skupštini Srbije 6. februara. Prema rečima Milice Vojić Marković, javnost Srbije nije raspoložena za takve promene, jer to nije na korist građana ni u zdravstvenom ni u ekonomskom smislu, a kad, kako je istakla, nije moguća proizvodnja hrane za sopstveno stanovništvo "onda se dovodi u pitanje i suverenitet zemlje". "Zadatak Odbora je da predstavnike Vlade Srbije upozna sa stavovima stručne javnosti o GMO", istakla je ona i dodala da Vlada "očigledno želi da skloni problem GMO sa dnevnog reda i priključi se STO".

Iz istog broja

Novogovor

Misao

A. Ć

Broj nedelje

80.000

 

Sport

Ko smešta fudbalu

Mirko Rudić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu