Nedelja

Novogovor

Ful oprema

Ful je ušlo u narodnu pesmu: "Tu je ful, ful, ful, ful oprema moja, od nje se nikad ne odvajam – mala pudrijera i ruž za usne, jer i kad gubim, ja osvajam".

Sad ima i pesma:

"Teško je ful biti kul kad si tu,

teško je ful biti kul kad si tu…"

Ful oprema je izraz koji opisuje kako se udesiti za izlazak: "šminka, štiklice, sve, sve, sve", kažu upućeniji, ne pominjući, naravno, sve detalje. Odnosi se, navodno, na žensku čeljad koju puštaju da se, obučena kao za Pigal, vucara po splavovima i klubovima i da doziva nesreću. Kao da to nema majku!

Zbunjuju međutim oglasi: "Akvarijum 210 l, ful oprema, ribice, biljke, dvorac…" Da li se to stvarno prodaje akvarijum, ili se metaforično opisuje mesto izlaska onih u ful opremi, za koje se ne zna da li imaju full age – to je izraz za nekoga ko ima 21 godinu u sredinama u kojima je to granica punoletstva, a ovde nije jasno na koje se godište misli. Nekad se, znate, govorilo: "Puko akvarijum", za Beograd u aprilu.

Dosta zamajavanja, reći će vam neko ful4life, živimo u svetu marketinga, trgovine i ekonomske globalizacije – kod nas prvo vidljive na buvljaku gde izraz ful gospodari kao specijalna šifra: "Kamera HDV Sony HC1, ful oprema, kutija, wide angle Sony, bluetooth wireless mikrofoni, 2 komada, svetlo, torba Sony, rezervna baterija…" "Opel vectra 2002 dizel 215.000 km ful oprema, bela koža, tempomat, al felne, ksenon farovi…" "Zanima me kako da znam kada kupujem neki uređaj, u mom slučaju DVDRW, da li se on nalazi u ful pakovanju (Softwer legalan itd.)."

Etimologija tog ful iz našeg novogovora verovatno potiče od full, engleskog izraza koji znači pun, ceo, širok, sit, debeo, obilan. Fulldress je svečano, gala-odelo.

U kartama full house po naški ful (s jednim "l" i "kućom" manje) jeste kombinacija 3 plus 2 iste karte to jest 8-8-8-J-J. Otuda je valjda došao i izraz fuljiti, dobiti novac u kartanju. Fulagerka je bila prostitutka. Od oca je ostanulo sinu, pa je fuljiti značilo i zaraditi klikere ili bilo šta drugo u dečjoj igri.

Ful je kasnije preraslo u šifru naše tranzicione masovne kulture, slobodnog vremena i trgovine. Postoje ful kontakt klubovi u kojima vežbaju kik-boks, ful-kontakt, boks, tajlandski boks. Kod nas se cvetanje te vrste borilačkih sportova poklopilo s nedavnim opasnim nesigurnim vremenima.

Teško je ful biti kul kad si tu, teško je ful biti kul kad si tu…

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

Dva

 

Zaječar

Carski toalet

Darinka Mihajlović

Projekat »Mesto koje volim«

Građani izabrali deset finalista

Darinka Mihajlović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu