Nedelja

Novogovor

15. 12. 2010. / 19.03

Farmer

Neotesan, nevaspitan, neposredan i bahat, glasan koliko i priglup, nespretan i ko zna kakav još, u svakom pogledu sirov lik… Seljak. Isto važi i za seljačić ili seljače, kao i za ceo ženski rod: seljančura, seljanka, seljančica.

Sva (negativna) značenja tih reči izmislili su građani. To jeste ozbiljna nepravda, jer su i grad i građane izmislili i stvorili seljaci. U dosadašnjoj istoriji ljudski rod je najviše vremena proveo u hvatanju i sakupljanju, a jedva pola odsto tog vremena – od pre oko 12.000 godina – bivši majmuni bave se proizvodnjom hrane, odabiranjem i negovanjem, kultivisanjem jestivih biljaka i životinja.

Ta seljačka posla proizvela su viškove hrane i rast stanovništva, tovarne i zaprežne životinje, transport i saobraćaj, utemeljila su inženjering i promenila prirodnu okolinu, specijalizacija u preradi razvila je zanatstvo a razmena proizvoda omogućila je postojanje prvih gradova i, s njima, civilizacije. Što znači i gradsko ili "građansko" potcenjivanje seljaka koji postaje vlasništvo svake vlasti, prva žrtva svake pljačke ili rata, jedva različit od roba ili stoke, onaj ko zbog svakodnevnog rintanja u polju nema vremena – niti ikakve potrebe, sa stanovišta vlasti – da bude pismen, obrazovan, čak ni čist.

Njegova jedina obaveza je da proizvodi hranu i da, pošto snabde gradske magacine, vidi kako će sa ostatkom sam preživeti do naredne žetve.

Ni za jedan ozbiljan prelom u razvoju ljudskih društava istoričari ne vezuju seljaštvo kao klasu, u kojoj vide zaostalu, konzervativnu, promenama nesklonu i u svakom pogledu nesigurnu, bezličnu masu. Niko neće reći da su industrijsku revoluciju pre dvesta godina započeli seljaci, mada je njihovo – uglavnom prisilno – pretvaranje u radnike tu revoluciju omogućilo. S druge strane, gotovo sve revolucije XX veka nazivaju se radničkim, mada je radnika u njima bilo najmanje. A seljaka – najviše: tako je bilo u Rusiji, Jugoslaviji, Kini…

U novogovoru seljaci se zovu farmeri. Pa i kod nas, otkako novogovorimo.

Iz istog broja

Izbori na Kosovu

Voker opet džoker

R.V

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

"nedelju" uređuje jasmina lazić

In memoriam

Branislav Cole Kovačević

Milan Milošević

»Marketinški događaj 2010«

McCan Erickson punom parom napred

 

Vojadžer

Putnik na kraju sveta

S. Bubnjević

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu