Nedelja

Informacione tehnologije

Evropski prvaci

EISA

Asocijacija 50 evropskih specijalizovanih magazina posvećenih pre svega zvuku i slici, EISA (European Imaging and sound association), proglasila je sredinom avgusta dobitnike nagrada. Tradicionalno, tokom juna, urednici ovih magazina iz ukupno 19 zemalja sastaju se kako bi ocenili proizvode o kojima su njihovi časopisi pisali tokom godine, i najboljima dodeljuju nagrade u šest kategorija: audio, video, kućni bioskop, fotografija, mobilna elektronika i konvergencija. Pobednici narednih godinu dana koriste EISA znak kako bi promovisali kvalitet i liderstvo na polju tehnologije.

Nagrade se dodeljuju od 1982. godine, a najmlađi član EISA je domaći časopis "Hi-Files", posvećen zvuku koji se asocijaciji priključio u maju.

Ovo je druga godina zaredom kako Samsung osvaja četiri EISA nagrade, i to za Blu-Ray kućni bioskop sa oznakom BD2 (u ovoj kategoriji Samsung osvaja nagradu već pet godina zaredom), SGH-G810 mobilni telefon, Samsung 3D Ready tehnologiju i LCD TV (model LE40A557), dijagonale 40 inča.

"Ove godine, Samsung je dobio EISA priznanja za proizvode koji nude najbolje karakteristike u odnosu na svoju cenu, a ujedno su inovativni. Što se televizora tiče, Samsung se od početka fokusirao na razvoj LCD i plazma televizora. Do ove odluke se došlo usled povećane potražnje za televizorima ravnih ekrana i digitalnim televizorima u Evropi. Kao dodatak inovacijama, Samsung se fokusirao na dizajn proizvoda, pri čemu je privukao pažnju potrošača koji su želeli estetske proizvode za svoj dom", izjavio je In Su Kim, predsednik i izvršni direktor kompanije Samsung Electronics, Evropa.

EISA nagradu dobio je još jedan televizor. Naime, brend JVC koji je ove godine takođe dobio više priznanja, predstavio je "zeleni TV", model LT-42DS9 (na slici), koji je, kako je objasnio žiri EISA, ne samo elegantan, već je izuzetno mali potrošač. Testovi više IT časopisa dali su slične ocene: ovaj televizor dijagonale 42 inča i debljine 34 milimetra ima sjajnu sliku i zvuk, i zadivljujuće izgleda, ali je i veoma skup – košta oko 1200 evra.

Intelov Forum razvojnih programera: Energetski link

Zamislite da ste u mogućnosti da uđete u aerodromsku zgradu ili neku prostoriju sa vašim laptopom, a umesto da vam se prazni, vaša baterija se zapravo puni. Ovako je tokom trodnevnog Intelovog foruma za razvojne programere (IDF) održanog prošle nedelje u San Francisku opisana jedna od mnoštva novih tehnologija koje nas očekuju u nekoj od narednih godina.

Na temelju principa koje su izneli fizičari Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), Intelovi istraživači otpočeli su rad na "bežičnom rezonantnom energetskom linku" (Wireless Resonant Energy Link – WREL). Džastin Retner, Intelov direktor za tehnologiju, demonstrirao je na IDF-u napajanje sijalice od 60W bez korišćenja utikača ili bilo kakve žice, što je dovoljno za napajanje tipičnog laptopa. Magija "bežičnog rezonantnog energetskog linka" je u tome što obećava bezbedno i delotvorno bežično napajanje energijom. Kako su objasnili u Intelu, tehnologija se oslanja na čvrsto uparene rezonatore što je princip sličan načinu na koji uvežbana operska pevačica može razbiti staklo koristeći sopstveni glas. Na prirodnoj frekvenciji prijemnog rezonatora, energija se efikasno apsorbuje, baš kao što staklo apsorbuje energiju na svojoj prirodnoj frekvenciji. Ukoliko bi se ovakva tehnologija koristila u laptopu, na primer, baterije bi se mogle puniti kad se laptop nađe na nekoliko koraka od emitujućeg rezonatora. Mnoge inženjerske izazove još uvek treba prevazići, ali Intelovi istraživači se nadaju da će pronaći način da "preseku poslednju žicu" kod mobilnih uređaja, te da će jednog dana omogućiti bežično napajanje energijom na platformama zasnovanim na Intelovoj tehnologiji.

Iz istog broja

Održivi razvoj

Kako platiti ekološki račun

Pripremio S. Bubnjević

Međuvreme

Uređuje Jasmina Lazić

Igralište

Ravnoteža

Slobodan Georgijev

Fotogalerija

Žal za mladost

A.Ć

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu