Nedelja

Novogovor

11. 4. 2012. / 15.58

Event menadžer

Mnogo ih je na listama (i po četrnaest kandidata za jedno odborničko mesto, po devet na jedno poslaničko mesto, deset na jedno predsedničko), ali neće svako da se upušta u izbornu kampanju.

Svojevremeno (2006) smo podsećali u "Vremenu" na to kako "cenzor javnih naravi", Ljuba Stojanović (1860–1930, akademik, član Samostalne radikalne stranke, osnivač Republikanske stranke), "prilaziti ‘neobrađenim masama’ sa težnjom da ih razume i strpljivo ih preobražava – nije umeo". Kako je pisao Milan Grlo u Iskušenjima demokratije, "s tim krutim stavom Ljubi Stojanoviću nelagodno je bilo praviti blagovoljenje birača, i zato je prilikom postavljanja njegove kandidacione liste u okrugu, objašnjavanja sa narodom, mesto njega to morao vršiti neko drugi…".

Mitinzi, inauguracije, promocije, posete, revijalne sportske utakmice, korporativne priredbe, poslovna događanja, obeležavanje nacionalnih praznika, humanitarne akcije, posete dečijim ustanovama, bolnicama, školama, fabrikama, ljudima na poljima i stoci u štalama.

Kažu da su klasični marketing, kao i klasični mediji uostalom, prevaziđeni u osetljivoj oblasti PR-a, koja predstavlja agresivnu i diverzifikovanu (lat.: diversus, različit, facere – činiti) kampanju. Ona traži događaj (videti: Novogovor Event, "Vreme", br. 1009, 6. maj 2010).

Zato ozbiljne partije angažuju menadžera događaja, event menadžera (izgovara se ivent, a češće piše kao i kod Engleza, event). To nikako nije evetefendija (turski evet, onaj koji sve odobrava, klimoglavac), nego neko ko neće zatvoriti usta dok "glumcima-tribunima" ne utuvi u glavu sve o spinovanju, izgradnji imidža (image building), prepoznavanju brenda (brand recognition) i negovanju svesti o brendu (brand awareness), o afirmaciji društveno prihvatljivih političkih programa, o manipulisanju zajednicom, o tome kako da publika prihvati one koje neće.

Ključno pitanje koje event menadžer postavlja je: hoćete li običan događaj ili, radi izgradnje imidža i reputacije – mega event (kao karneval u Riju), ili hoćete nešto jeftiniji hallmark event, holmark događaj (nazvan po zlatnom žigu), koji je prepoznatljiv…

Zez je u tome što će event menadžer verovatno u sve to uveriti kandidate za vlas’ i mas’, a oni, inače naivnu i povodljivu, publiku – eventualno (možda).

Iz istog broja

Hronika

Niz samoubistava u Beogradu

Đ. Bogosavljević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

 

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu