Nedelja

Grip H1N1

Edukacija o vakcini

Umesto najavljenog početka vakcinacije školske dece protiv novog gripa, 19. januara su počele pripreme za veliku akciju i to – edukacijom o važnosti pelcovanja u osnovnim i srednjim školama. Domovima zdravlja su prosleđena uputstva kako da organizuju svoje lekare koji će u direktnom razgovoru sa nastavnicima i roditeljima pružiti sve neophodne informacije o gripu i vakcini, a potom će direktori škola, u zavisnosti od interesovanja, organizovati vakcinaciju. Ta metoda, smatraju u Radnoj grupi, trebalo bi da izleči "epidemiju sumnjičavosti" i vrati pažnju na realnu epidemiju novog gripa.

Prema podacima zdravstvenih ustanova i Ministarstva prosvete, novi grip je do sada preležalo oko 15 odsto dece školskog uzrasta. "Ako se zna da ima više onih koji su imali vrlo blage forme pa su išli u školu", kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević, "znači da je 80 odsto dece ostalo nezaštićeno od gripa. Što je više vakcinisanih, manja je mogućnost širenja gripa koji se prvenstveno širi upravo kod dece školskog uzrasta, pa se preko škola prenosi u porodice, pa zatim u radne organizacije."

Ukoliko se velikoj akciji vakcinacije odazove 25 odsto đaka, to će biti dovoljno da se uspori širenje epidemije, smatraju u Radnoj grupi. Vakcinaciji mogu prisustvovati i roditelji (čiji je pristanak za vakcinaciju deteta neophodan), a đacima će na dan vakcinacije biti opravdan izostanak sa časova.

Što se tiče ostatka stanovništva, vakcinacija se nastavlja nesmanjenim intenzitetom. Za mesec dana u Srbiji su, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", protiv novog virusa gripa vakcinisane 132.904 osobe. Ukoliko interesovanje za vakcinaciju poraste, nema razloga za brigu pošto u zalihama ima 850.000 doza.

Iz istog broja

Lik i delo

Jelko Kacin

Dragoslav Grujić

Queeria kalendar

Prijateljstvo u doba recesije

T. S

Atentator na papu Jovana Pavla II

»Napisaću savršeno jevanđelje«

Jelena Jorgačević

Dobri ljudi

Donacija za auto

Vladan Stošić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu