Nedelja

Presuda

Dve godine zatvora za napad na Ilića 2

foto: nenad milošević

Dve godine zatvora za napad na Ilića

Dejan Stojadinović je osuđen na dve godine zatvora zbog udaranja lidera Nove Srbije Velimira Ilića 5. februara u centru Beograda.

Viši sud u Beogradu je utvrdio da je Stojadinović izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja na javnom skupu zadavši Iliću više udaraca u predelu leve strane glave i nanevši mu lake telesne povrede. Sudija Dragomir Gerasinović je tokom izricanja presude rekao da je optuženi bio svestan toga što čini: "Posebnu težinu može imati i to što je reč o predsedniku parlamentarne stranke, ali bi kazna bila ista i da nije." Sudija je još rekao da je kaznu odmerio uzimajući u obzir i to što je napadač ranije osuđivan.

Udareni Ilić je na suđenju rekao da je napad na njega bio naručen kako bi bio isprovociran da upotrebi oružje. Nakon incidenta u Knez Mihailovoj, Ilić se pred kamerama zapitao: "Zar je greh ovakvog huligana lišiti života? Je li greh to, kad on mene rešava mog života?" Na dan izricanja presude predsednik NS-a je rekao da nije zadovoljan kaznom i da je očekivao da se Stojadinoviću sudi za pokušaj ubistva.

Tokom suđenja svedočili su i potpredsednici NS-a Miroslav Markićević, Jovan Marić i Dubravka Filipovski, koja je, takođe, rekla da je napad bio režiran i da je to "bio pokušaj atentata, ne običan napad".

Nakon izricanja i obrazloženja presude, Stojadinović je pomenuo i pokojnog premijera Zorana Đinđića, čiji lik ima istetoviran na ruci: "Vi mene vređate. Čast mi je što ste me osudili. Ovo je političko suđenje. Svi ste vi ubili Đinđića."

Da podsetimo, 5. februara tokom prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u knez Mihailovoj ulici, Stojadinović je prišao Iliću koji je davao izjavu novinarima, gurnuo ga i dva puta udario u lice. Nakon toga pristalice Nove Srbije su udaranjem i šutiranjem pokušale da se razračunaju sa napadačem. Dva policajca koja su pokušala da smire situaciju su, takođe, primili udarce Ilićevih zaštitnika, a tokom suđenja, portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić je rekao da se za ljudima koji su povredili policajce intenzivno traga.

Snimak celog incidenta, iz više uglova, može se videti na Youtubu.

Iz istog broja

Broj nedelje

500

Zaječar

Svetski proizvod iz Srbije

D. Mihajlović

Novogovor

Tiranija

Aleksandar Ćirić

Valjevo

Mini pič

D. Todorović

Foto nedelje

»Martinke«

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu