Nedelja

Parada ponosa 2010.

Društvo na popravnom 2

foto: vesna anđić

Društvo na popravnom

Posle godinu dana neprekidne kampanje, pregovora sa političkim partijama i institucijama vlasti, prikupljanja potpisa podrške, organizatori Parade ponosa 2010. saopštili su datum kada će ona biti održana: okupljanje pod nazivom "Da šetamo zajedno" dogodiće se 10. oktobra. Kako su saopštili organizatori, Gej-strejt alijansa i Kvirija centar, građani će se okupiti u parku "Manjež", a povorka će se kretati ulicama Nemanjinom, do Vlade Srbije, zatim ulicom Kneza Miloša i Masarikovom do Studentskog kulturnog centra gde je planirana žurka.

Održavanje Parade ponosa u Beogradu i Srbiji u ovom trenutku, kada smo izmoreni od sumnjivo postavljene dileme Kosovo ili Evropa, iscrpljeni od svetske, regionalne i lokalne ekonomske krize, kada nam prete poskupljenja struje, ulja, hleba, kada nema mleka, a ne znamo zašto, kada se u Sandžaku kuva i kada se još ne zna hoće li Vlada menjati "kosovsku rezoluciju" – važno je za društvo više nego za onaj njegov poseban deo koji zovemo gej populacija. Jer, za LGTB populaciju Parada ponosa nipošto nije osvajanje slobode, ona nije cilj po sebi, već samo jedan, doduše velik i važan korak na putu do cilja, koji, bez obzira na svu podršku koju dobijaju sa strane, na kraju ipak moraju da osvoje – sami.

Za društvo u celini, međutim, za političku i društvenu elitu, pre svih, Parada je ispit. I to ne običan, već onaj poslednji – popravni, nakon prošlogodišnje kapitulacije pred malobrojnim, ali glasnim hordama huligana, pred "trojkama" sa kapuljačama na centralnim beogradskim ulicama, pred drvenim letvama i metalnim štanglama, pred silom koja udara direktno na zdrav razum, elementarnu ljudsku pristojnost i elementarnu ljudskost, na kraju krajeva. Održavanje Parade ponosa u Beogradu važno je za svakog građanina Srbije koji veruje da se zalaže za vrednosti kakve su sloboda, demokratija, tolerancija, a koje su se s godinama izlizale od čestog ponavljanja, izgubivši značenje i smisao. Zato je 10. oktobar šansa da im se taj smisao vrati, da se ono o čemu se godinama govori pokaže na delu. Za političku elitu, za vlast koja brine o građanima i tvrdi da je na strani većinske, miroljubive i demokratske Srbije ovo je prilika da ne dopusti manjinskoj, gluvoj, slepoj i iracionalnoj šačici da naoružana letvama i gnevom kao taoca drži sve ostale.

Naravno, pretnje su već počele, Mladen Obradović iz "Obraza" već je stigao da poruči kako će se potruditi da "ni ove, kao ni prošle godine ne bude održana ta nakazna manifestacija", jasno stavivši svima do znanja da je prošle godine suluda ideologija koju zastupa odnela pobedu nad državom, sistemom i zakonima. Ove godine, to ne sme da im prođe. Zato je pojavljivanje ministara Vlade, predsednika Srbije i drugih predstavnika političke i društvene elite na Paradi ponosa važnije od dolaska bilo kog LGTB aktiviste ili građanina koji ih podržava.

Iz istog broja

Broj nedelje

49

Dalijeva izložba

Foto nedelje

 

Tehnologija

Stigle mikro SIM kartice

M. Vidić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu