Nedelja

Slučaj Svetlane Ražnatović

Došlo je s godinama

Posle osam godina istraživanja, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Svetlane Cece Ražnatović (38). Ona se tereti za nezakonitu prodaju 10 fudbalera FK Obilića i posedovanje 11 pištolja bez dozvole. Od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003. godine, prodajući sa saradnicima fudbalere beogradskog fudbalskog kluba, protivpravno je prisvojila 4.100.000 nemačkih maraka i 3.480.000 dolara, kaže se u optužnici.

Došlo je s godinama 1

foto: marko metlaš

Nije greška reći da je podizanje ove optužnice iznenađenje. Poznato je prijateljstvo ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića sa pevačicom, a "Blic" je pisao da je od sudskog postupka pokušavao da je zaštiti i Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije. Ipak, nakon što je ministarka pravde Snežana Malović javno poručila da niko ne sme da bude zaštićen, optužnica je podignuta. U utorak 29. marta, ministarka pravde je rekla da tužilaštvo svakog dana svojim radom pokazuje da niko nije amnestiran "pa ni takozvane nacionalne ikone". Prema njenim rečima, za uspeh borbe protiv organizovanog kriminala neophodna je promena svesti građana i uspostavljanje sistema vrednosti koji nije postojao tokom devedesetih godina.

I dok Svetlanu Ražnatović optužnica tereti za zloupotrebu položaja u produženom trajanju i posedovanje oružja, njena sestra Lidija Veličković Ocokoljić tereti se za zloupotrebu u produženom trajanju. Bivši rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević terete se za zloupotrebu i pomaganje u zloupotrebi. U tužilaštvu je novinarima beogradskog "Presa" rečeno da Ražnatovićevoj preti kazna zatvora od dve do 12 godina. Ona je od početka vođenja postupka tvrdila da nikada ništa nezakonito nije radila u Obiliću, a negirala je i da ima bilo kakve veze sa oružjem koje je kod nje pronađeno.

Do zaključivanja ovog broja "Vremena", bivša direktorka fudbalskog kluba Obilić nije se javno oglašavala o podignutoj optužnici. Njeni fanovi jesu. Iako je optužnica tereti da je na nelegalan način zaradila 235.507.689 dinara, na sajtovima posvećenim Svetlani Ražnatović (pored najava za novi album Ide to s godinama) mogu se pročitati komentari podrške. Na jednom piše i da će biti organizovana šetnja u znak protesta "medijskom linču" njihove omiljene pevačice.

Iz istog broja

Poslovna vest

»Zeleno osiguranje«

 

Zatvor zbog pretnji novinarki

Aplauzi

D. Todorović

Novogovor

Emotikon

Milan Milošević

Pregovori Vlade i sindikata

Najuporniji i dalje štrajkuju

R.V

Broj nedelje

30 miliona

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu