Nedelja

Hronika

Dogvil kod Pančeva

Bilo jednom jedno selo lepog imena. U tom selu je bila ulica. U ulici su živeli ljudi, sasvim obični, sa običnim životima, poslovima i brigama. A onda su jedne noći došli neki drugi ljudi, zasuli kamenjem njihove prozore, preplašili njihovu decu i otišli. Sledeće noći došli su ponovo. I one posle nje. Na kraju, ljudi iz ulice su prestali da izlaze iz svojih kuća, da idu u prodavnicu, da nabavljaju hranu za sebe i svoju preplašenu decu. Njihove kuće sa polupanim prozorima čuvala je policija. Po dva policajca ispred svake kuće. Druge ljude to nije sprečilo da nastave da dolaze svake večeri. Nije ih sprečilo ni to što su policajci uhapsili neke među njima. Naprotiv, nastavili su da divljaju po selu, tražeći da uhapšeni budu odmah pušteni. Niko ne zna kako se priča završila. Ali, ne zato što se sve ovo odigralo davno i što nema živih svedoka koji bi se sećali kako se sve završilo niti zato što je reč o nekakvom sižeu nikad dovršenog filma Larsa von Trira. Kraj ne znamo jer se još nije dogodio, jer ova priča nije nikakva legenda, bajka, anegdota iz mračne prošlosti nekog Tvin Piksa, već nešto što se događa upravo sada, u našoj zemlji, na najviše par stotina kilometara od svakog od nas.

U selu Jabuci kod Pančeva, od petka 11. juna, traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi. Stotine meštana okuplja se svako veče i kamenuje kuće Roma. Njih čuva veliki broj policajaca, a od utorka su tamo i pripadnici žandarmerije. Kako javlja Tanjug, svake večeri većina meštana neromske nacionalnosti okuplja se ispred seoske škole, tvrdeći da je reč o mirnom protestu zbog ubistva meštanina Dejana S. (17), za koje je osumnjičen njegov vršnjak B.J., stanovnik romske kolonije u Jabuci. Načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković, ipak, kaže da nije reč o mirnom protestu, već o raspirivanju rasne i nacionalne mržnje.

Jabuku je posetila i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, koja je došla zajedno sa predsednikom skupštine Pančeva, u nameri da razgovara sa meštanima i pokuša da smiri strasti. Međutim, oni odbijaju razgovor i prete nastavkom protesta, sve dok iz pritvora ne budu puštena petorica stanovnika Jabuke, koji su osumnjičeni za organizovanje nereda motivisanih rasnom i nacionalnom mržnjom. Prema saopštenju PU Pančevo, uhapšeni su: Vladimir Stanišić (1986), Srđan Buinal (1974), Predrag Spasić (1991), Marko Stefanovski (1992) i Dejan Lešnikovski (1983), zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Kako javlja Radio Pančevo, više tužilaštvo u tom gradu podnelo je u utorak zahtev za pokretanje istrage protiv petorice stanovnika Jabuke zbog postojanja sumnje da su organizatori nereda u tom mestu. Tužiteljka Gordana Čolić rekla je da je predloženo i određivanje pritvora do 30 dana, da ne bi uticali na svedoke i pokušali ponovo da organizuju nerede. Ona je dodala da tužilaštvo neće podleći pritiscima i zahtevima da ova petorica budu puštena.

Poslednja vest glasi da je situacija u selu mirna, ali da su policajci i žandarmerija i dalje prisutni u velikom broju. Vlast u Pančevu dostavlja pomoć u hrani i medicinskoj zaštiti Romima u Jabuci koji u strahu za svoju bezbednost već tri dana ne izlaze iz kuća. Gradonačelnica Pančeva treba da se sastane sa predstavnicima policije, tužilaštva i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako bi zajedno pronašli rešenje za situaciju u Jabuci. U međuvremenu, na račun vlasti i državnih organa pristižu kritike zbog zakasnele reakcije koja je usledila tek nakon višednevnog divljanja neromskog stanovništva.

Ako je suditi po Von Triru, u njegovim filmovima, dojučerašnja žrtva ume da se vrati na mesto zločina i preokrene ulogu, pretvori se u zlostavljača svojih dojučerašnjih mučitelja. Što će reći: začarani krug mržnje i nasilja ne prekida se lako.

Iz istog broja

In Memoriam

Bekim Fehmiu

J. Gligorijević

Broj nedelje

32

Novogovor

lol

Aleksandar Ćirić

»Gola biciklijada«

Foto nedelje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu