Nedelja

Slučaj »Kulina«

Direktor smenjen zbog smrti štićenika 2

foto: m. vidić

Direktor smenjen zbog smrti štićenika

Piše: Marija Vidić

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić razrešio je dužnosti direktora Doma za lica ometena u razvoju u Kulini Dragoljuba Markovića zbog smrti petnaestogodišnjeg štićenika. Ljajić je za vršioca dužnosti direktora doma imenovao Gorana Petkovića, diplomiranog ekonomistu iz Aleksinca, saopštilo je Ministarstvo.

Uz smenu Markovića, ministar Ljajić doneo je odluku i da angažuje Inspekciju socijalne zaštite koja će u Kulini provesti narednih 30 dana. On je najavio i da će biti hitno izmešteno 23 dece iz Kuline u druge ustanove, i da će se nastaviti proces izmeštanja i ostalih štićenika.

Štićenik N. G. (15) preminuo je prošle nedelje nakon pada sa drugog sprata zgrade ove ustanove. Direktor Marković je objasnio da je do tragedije došlo kada je drugi štićenik doma izašao iz svog paviljona, došetao do drugog sprata i potom "iz kreveta uzeo najmanje dete, najbliže prozoru, otvorio prozor i ispustio ga". Negovateljica koja je zadužena za brigu o štićenicima na tom odeljenju nije bila prisutna. Ona je rekla da je nakratko izašla iz sobe do toaleta.

Smenjeni direktor je objasnio i da se sve dogodilo usled spleta nesrećnih okolnosti. "Ovde u Kulini svi smo šokirani. Ipak, zahvalni smo Bogu što stariji štićenik nije sve korisnike iz sobe 1, a ima ih osam, bacio kroz prozor", rekao je Marković. Pritom je objasnio da je stariji štićenik doma osoba sa teškom mentalnom retardacijom, ali da ima potpunu slobodu kretanja i da se pre toga nikada nije ponašao agresivno.

"Nadali smo se da će direktor biti smenjen", rekla je za "Vreme" direktorka Disability Rights International u Srbiji Dragana Ćirić-Milovanović. Ova organizacija je reagujući na nesrećni događaj pozvala nadležne na odgovornost i zahtevala da se izreknu sankcije svim odgovornima, da se prestane sa ignorisanjem upozorenja nevladinih organizacija na posledice neadekvatnog tretmana korisnika, i konačno, da se pokrenu suštinske promene u ustanovama koje se tiču tretmana dece i odraslih sa invaliditetom.

Ove suštinske promene koje zahteva Disability Rights International tiču se davnog obećanja ministra Ljajića da će Kulina biti rasformirana i zatvorena, a da će njeni štićenici biti iseljeni u adekvatnije ustanove. Ljajić je ovo najavio kada je otkriveno da su štićenici u Kulini, ali i u još nekoliko sličnih domova u Srbiji, izloženi nehumanom tretmanu, koje je Disability Rights International ocenio kao ravan mučenju. Dragana Ćirić-Milovanović napominje da je ovo raseljavanje štićenika najavljivano i prošle godine, ali da se nije dogodilo. Kako je objasnila, uslovi u domu u Zvečanskoj, gde bi jedan broj dece iz Kuline trebalo da bude iseljen, nisu mnogo bolji, naročito ako se posmatra tretman dece. Ona je dodala da je tokom nenajavljene posete početkom ove godine u Zvečanskoj zatekla decu koja sama borave u sobama sa staklenim zidovima, ali na kojima su vrata zaključana i prozori zatvoreni, dok su negovateljice u tom trenutku boravile u svojim prostorijama.

Iz istog broja

Broj nedelje

74

 

Najava događaja

Jesenji festival zdravlja

R.V

Novogovor

Kandidat

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu