Nedelja

Knjiga

Deca pišu srcem

U Delta humanitarnom fondu predstavljena je knjiga Ova ruka putuje da se s’ tobom rukuje, koja, kako piše u predgovoru, nije za decu ali jeste o deci. Autori su devojčice i dečaci iz domova i ustanova za decu bez roditeljskog staranja koji su odgovorali na obična, životna pitanja.

Naime, u okviru humanitarnog projekta "Srećno novo proleće" glumci Slobodan Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma su tokom prošle godine putovali po Srbiji i u domovima izvodili predstavu Ova ruka putuje… Turneja je bila osmišljena tako da i deca zajedno sa glumcima učestvuju u predstavi, a kasnije crtaju i govore o temama iz pozorišnih priča. Takođe, oni su zajednički pravili scenografiju i kreirali kostime. Projekat je počeo aprila 2009. godine u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Vera Blagojević" u Banji Koviljači, a potom je pozorište gostovalo u još 11 domova.

Svih 12 predstava završilo bi se pevanjem svečane pesme Srećno, srećno novo proleće, za koju je muziku napisao Slobodan Ninković.

Na osnovu dečjih razmišljanja o životu, porodici, željama, samoći, jedan od glumaca, Jovica Tišma, priredio je knjigu. Objavili su je Delta humanitarni fond i smederevsko pozorište "Dečja zemlja", a donatorsku podršku obezbedio je Delta Sport.

Ova ruka putuje da se s’ tobom rukuje podseća na Olovka piše srcem gde su deca "svojim rečima" objašnjavala svet, ali prisutno je i više tuge. Kako je napisao sam priređivač, taman onoliko tuge koliko se ova deca razlikuju od druge, jer se samo po tome i razlikuju.

Najmlađe dete čije su misli navedene u knjizi ima pet, a najstarije 24 godine.

Na pitanje šta je "samoća", jedan od štićenika doma piše: "Kada te niko neće, a nećeš ni ti nikoga." Dalekovidost je "kada vidiš daleko i duboko u čoveku". Letovanje znači da "ideš negde i ostaneš pet dana". Laž je "kada neko ima 54 godina, a kaže da je mlad", a sreća je "kada imaš gde da spavaš".

Iz istog broja

Rezultati nagradne igre

Koliko nas ima?

Broj nedelje

16,000

Poslovi

Degustator medenog meseca

D. Mihajlović

Novogovor

Polis

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu