Nedelja

Društvo

Dan devojčica 2

Dan devojčica

Ove nedelje (23. i 26. aprila) obeležava se međunarodna manifestacija pod nazivom "Dan devojčica u IKT-u". Tim povodom su, u petak 20. aprila, Uprava za digitalnu agendu i Udruženje poslovnih žena održali zajedničku konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Na konferenciji su učestvovali: Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu, Olivera Popović, glavna menadžerka na projektu Dan devojčica i potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, i Marija Radovanović, viša projektna menadžerka na projektu Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu, koju sprovodi GIZ, nemačka organizacija u Srbiji.

Cilj ovog događaja je da se devojčicama i devojkama približe zanimanja u oblastima informacione i telekomunikacione tehnologije, prirodnih nauka i inženjerstva, da im se predstave mogućnosti koje im se pružaju pri zapošljavanju u ovim oblastima, kao i da se devojčice i devojke osnaže da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima, već da se rukovode prema ličnim interesovanjima i sposobnostima.

Oko 500 devojčica iz 62 osnovne škole širom Srbije imaće priliku da se upozna sa radom 58 različitih preduzeća (Telekom Srbija, Telenor, Vip mobile, Com Trade, IBM, HP, Microsoft, Ericsson…), što će im omogućiti da steknu uzore i profesionalne orijentacije.

Ideja o ovom projektu nastala je u oktobru 2010. godine, kada je na konferenciji Međunarodne unije za telekomunikacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, usvojen predlog o osnivanju Globalne mreže žena na rukovodećim pozicijama u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao i za obeležavanje Međunarodnog dana devojčica u IKT-u svakog četvrtog četvrtka u aprilu, koji je, u ime Republike Srbije, prezentovala Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Prema rečima Jasne Matić, projekat je prošle godine uspešno realizovan, a reakcije su bile pozitivne. "Imali smo pozitivna iskustva devojčica koje su nam rekle kako nikada nisu zaista razmišljale o karijeri i informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali su bile oduševljene kada su videle kako izgledaju te firme i sa kojim uzbuđenjem žene koje rade u tim firmama govore o svom poslu i onome šta mogu da urade. Kasnije smo sproveli anketu kako među devojčicama tako i među firmama koje su učestvovale, i oduševljenje je bilo podjednako veliko na obe strane. Najbolji dokaz je činjenica da su sve škole koje su bile uključene u program prošle godine jedva dočekale da budu uključene i ove, a isti je slučaj i sa firmama", kaže Matićeva.

Olivera Popović, glavna menadžerka na projektu "Dan devojčica" i potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, napominje da se neće zaustaviti samo na obeležavanju "Dana devojčica". "Mi ćemo kontinuirano, u narednih godinu dana, raditi na upoznavanju devojčica sa zanimanjima u oblastima modernih tehnologija, kao i na rušenju stereotipa o podeli na muške i ženske poslove. Udruženje poslovnih žena je otvorilo i Fejsbuk stranicu "Dan devojčica" čiji je cilj da svi akteri koji su učestvovali u projektu ostanu u komunikaciji i da bi se svi zainteresovani bolje informisali", dodaje Olivera Popović, glavna menadžerka ovog projekta.

Kako bi se mlade učesnice dodatno motivisale, biće organizovana i svečana ceremonija dodela nagrada "Naj IKT devojčica", za najbolje radove na temu "Zašto volim internet" i "Čemu mi služi mobilni telefon".

Iz istog broja

Broj nedelje

1

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Spot

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu