Nedelja

Centar za promociju nauke

Čudo u Bloku 39 2

foto: betaphoto

Čudo u Bloku 39

Piše: S. Bubnjević

Danas je blok 39 na Novom Beogradu samo jedna pusta poljana između autoputa, Bulevara umetnosti i zgrade Fakulteta dramskih umetnosti. Na neravnom terenu se izdižu brdašca šljake i zemlje obrasla u nepokošenu travu, sa nekoliko grupica stabala koja zatvaraju vidik ka zapadu, iznad kojih se izdiže kula Geneksa. Ovde se, na delu površine od dvanaest hektara, sada planira izgradnja Centra za promociju nauke, specifične institucije koja će širiti kulturu nauke, interaktivnog muzeja za koji u Ministarstvu veruju da će postati "simbol nauke, urbanizma i arhitekture".

U četvrtak 15. septembra otvoren je međunarodni anonimni arhitektonski konkurs za zgradu Centra. Njegova izgradnja i opremanje koštaće 20 miliona evra i deo je programa investicija u naučnu infrastrukturu iz kredita Evropske investicione banke. Planirano je da se zgrada Centra, površine 10.000 kvadratnih metara, podigne do 2012. godine, a da se zatim, u drugoj fazi, na ostatku Bloka 39 izgradi "kampus nauke i umetnosti"

"Ovo mesto je jedno malo čudo", kaže u razgovoru za "Vreme" tokom obilaska lokacije potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić. "To je rezultat odluke da se ovaj blok sačuva za nauku i umetnost", objašnjava Đelić, navodeći da će u budućem kampusu biti podignute zgrade naučnih i tehničkih fakulteta i instituta, kao i prostor za start-up tehnološke firme. "Biće to mesto sinergije tehnologije i umetnosti", smatra ministar i s obzirom na to da je odlukom Vlade Srbije ceo blok dat na upravljanje Ministarstvu nauke, najavljuje da će se u okviru kredita ovde graditi i Centar za nanonauke i IT centar.

Sam Centar za promociju nauke, koji se prvi podiže na ovoj lokaciji, najavljen je kao "nesvakidašnji objekat gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji, imati priliku da se upoznaju sa naukom i tehnologijom". Očekuje se da će godišnje ova institucija imati oko 200.000 posetilaca, a prema preporukama koje je sačinio tim za pripremu konkursne dokumentacije, Centar će zapošljavati 35 ljudi i imati interaktivni izložbeni prostor, naučni klub, planetarijum i višenamensku konferencijsku dvoranu. U Ministarstvu očekuju da će i sama zgrada biti impozantna i postati jedno od obeležja grada.

Kako je navedeno na prezentaciji centra u utorak u hotelu Holidej in u Beogradu, arhitektonski konkurs za zgradu Centra će biti otvoren za prijavljivanje do 21. oktobra, a rezultati će biti objavljeni 17. decembra ove godine. Budući da je reč o prvom međunarodnom arhitektonskom konkursu za idejno rešenje raspisanom u Srbiji posle više decenija, on se organizuje u skladu sa preporukama Uneska i u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Međunarodnom unijom arhitekata. Predviđeno je da pobednik konkursa dobije 60.000 evra, drugoplasirani 20.000 evra, a trećeplasirani 10.000 evra. "Pozivam i sve domaće arhitekte da učestvuju na konkursu", rekao je Đelić na ovoj prezentaciji, podsećajući da su brojne karijere u arhitekturi započele projektovanjem objekata kakav je Centar za promociju nauke.

Ostaje da vidimo koliko će karijera centar moći da generiše i nakon toga, među onima koji ga budu posećivali i u njemu budili radoznalost, nasušno neophodnu za bavljenje naukom i tehnologijom. Naravno, kad dođe vreme i za to.

Iz istog broja

Bogoljub Arsenijević Maki

(Ne)milost vlasti

Dragan Todorović

Filatelija

Guča i na marki

Vladan Stošić

Broj nedelje

22

Novogovor

Apsorpcioni kapacitet

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu