Nedelja

Siemens novinarska nagrada

Četvrti stub

 

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd ove godine po drugi put organizuje takmičenje za novinare "Kroz inovacije do zelene budućnosti". Takmičenje se odnosi na tri oblasti izveštavanja – industriju, energiju i medicinu, a u svakoj od kategorija se očekuju članci i prilozi koji će predstaviti "zelena" tehnološka rešenja. Radove će oceniti šestočlani žiri koji je sastavljen od predstavnika Siemensa, profesora sa Elektrotehničkog fakulteta i strukovnih novinara. Ove godine je predsednik žirija ugledni profesor ETF-a dr Nikola Rajaković.

Budući da takozvane zelene tehnologije i rešenja za obnovljive izvore energije počivaju na više stubova, kao što su ekonomija, pravna regulativa i tehnologija, članovi žirija smatraju da je vrlo važna i uloga medija u promovisanju zelenih vrednosti. Kako kažu u samoj kompaniji Siemens, cilj takmičenja je "razvijanje, negovanje i unapređenje kvaliteta medijskog izveštavanja o energetskoj efikasnosti, primeni zelenih tehnologija i zaštiti životne sredine".

Takmičenje "Kroz inovacije do zelene budućnosti" prvi put je organizovano prošle godine, ali je odmah izazvalo pažnju među novinarima. Prošlogodišnji pobednici su bili Slobodan Pašić, dopisnik "Večernjih novosti" iz Zrenjanina, novinar lista "Danas" Gojko Vlaović i novinarka nedeljnika "Vreme" Jasmina Lazić.

Ove godine se na takmičenje mogu prijaviti svi novinari koji su objavili autorski rad u periodu od 1. marta do 1. septembra 2011. godine. No, za razliku od prethodne godine, sada na takmičenju mogu da učestvuju i novinari elektronskih medija koji treba da pošalju TV ili radio prilog. Žiri će sredinom septembra proglasiti tri najbolja novinarska rada, a pobednici će, osim plaketom, biti nagrađeni i zajedničkim putovanjem u inostranstvo. Više informacija se može naći na sajtu www.siemens.rs/novinarskanagrada.

Iz istog broja

Predizborne pretnje

Ko je sluga u Srbiji

J. Jorgačević

Novogovor

Hakovanje

Milan Milošević

In memoriam

Milan Delčić Delča (1960–2011)

Boško Štulić

Broj nedelje

2

 

Foto nedelje

Hemingveji

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu