Nedelja

Vanredna zima

Broj nastradalih raste

Sneg i hladnoća koji su zavladali Evropom u poslednjih par nedelja, odneli su do 31. januara oko 50 ljudskih života. Nastradali su uglavnom beskućnici, koji su pronađeni smrznuti na ulicama. Širom Evrope otvoreno je na stotine prihvatilišta za hitne slučajeve, a broj nastradalih je u porastu.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje u 14 opština, a broj mrtvih i onih za kojima se traga menja se iz časa u čas. Do utorka je pronađeno pet smrznutih osoba, a za dvema se još traga. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je od 7. januara evakuisano i spaseno 48 osoba iz planinskih krajeva, koje su bile životno ugrožene.

Najkritičnije je u planinskim krajevima – na Pešteru, Goliji, Vlasini, ali i u okolini Vranja, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Nove Varoši, Prijepolja, Užica i Valjeva. U ovim krajevima visina snega dostiže i do tri metra, tako da je saobraćaj otežan ili potpuno obustavljen, a dostava električne energije se takođe teško odvija. Zbog toga je proglašena vanredna situacija u opštinama Sjenica, Crna Trava, Ivanjica, Nova Varoš, Prijepolje, Babušnica, Aleksandrovac, Medveđa, Brus, Raška, Krupanj, Mali Zvornik, kao i u delovima opština Ljubovija i Bajina Bašta. Nastava je obustavljena u osam osnovnih škola u Čačku, Ivanjici i Gornjem Milanovcu, koje se nalaze u brdskim i planinskim predelima.

Iz MUP-a najavljuju nove moguće probleme, kao što je nestašica nafte neophodne za rad mašina koje raščišćavaju sneg na terenu, iako su iz Vlade obećali dodatne zalihe.

Ove nedelje su zabeležene najniže temperature od početka zime. U noći između ponedeljka i utorka, na Pešterskoj visoravni izmerena je temperatura od 36 podeoka ispod nule. Na drugom mestu po hladnoći te večeri bila je Sjenica, sa izmerenih -29 Celzijusovih stepeni, zatim Kragujevac i Ćuprija sa -230C, a -220C zabeležena su u Požegi i Leskovcu. U Beogradu najniža zabeležena temperatura dosad iznosi -10, dok je na širem području grada bilo i do -150C.

U Hidrometeorološkom zavodu Srbije najavljuju da će nas ovakvo vreme pratiti i u prvoj polovini februara, a očekuju se nove padavine i temperature ispod nule. Iz Hitne pomoći savetuju da se ne izlazi napolje, a poseban oprez se preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Vremenska situacija u regionu se ne razlikuje mnogo od naše. Problemi sa kojima se suočavamo od Božića muče i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku i Rumuniju.

Iz istog broja

Novogovor

Kampanja

Aleksandar Ćirić

Društvo

Silovanje u pokušaju

Marina Ilić

Broj nedelje

3

 

Vazduhoplovstvo

Nebeski fotograf za 2,7 miliona evra

Igor Salinger

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu