Nedelja

Kampanja

Borba za Ministarstvo nauke 2

Borba za Ministarstvo nauke

Piše:  

Dan uoči osme godišnjice od atentata na Zorana Đinđića, poslednji srpski ministar nauke Božidar Đelić, kolegijum ministarstva i 46 zaposlenih u upravo ukinutom Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj organizovali su skup u "Sava centru" na kome su predstavili "bilans prethodne dve i po godine i perspektive".

Sala je bila jednako puna kao na prvom sastanku, kad je posle formiranja vlade 2008. godine, potpredsednik Vlade pozvao naučnu zajednicu na prvi dijalog – pozivu su se odazvali predstavnici praktično svih naučnih ustanova u Srbiji, univerziteta i Srpske akademije nauka i umetnosti. Nakon neočekivane odluke da se tokom rekonstrukcije Vlade Srbije, posle 66 godina postojanja, u novom sazivu ukine Ministarstvo nauke, skup je obeležila zebnja da će brojni započeti projekti biti osujećeni, kao i da će na pogrešan način biti potrošeno 269 miliona evra koji su za nauku već obezbeđeni iz evropskih banki i fondova.

U publici se video i veliki broj mladih naučnika sa majicama na kojima je odštampan znak kampanje "Reci NE ukidanju Ministarstva za nauku".

Nakon odluke da se Ministarstvo nauke ukine i pripoji resoru prosvete, internet i Fejsbuk zapljusnuo je talas online aktivizma koji su samoinicijativno pokrenuli mladi naučnici iz Istraživačke stanice "Petnica" i Društva za promociju i popularizaciju nauke. U međuvremenu, na sajtu www.ministarstvonauke.com otvoreno je potpisivanje peticije pod sloganom "Reci NE ukidanju Ministarstva za nauku". Na dan kada ovaj broj "Vremena" izađe na kioske, 17. marta, ova peticija biće upućena predsedniku Republike Srbije.

Iz istog broja

Svetski dan potrošača

(Ne)zaštićeni i (ne)zainteresovani

B. Štulić

Državna obeležija

Enigmatika grbnog čerupanja

Mirko Rudić

Broj nedelje

1/2

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Femicid

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu