Nedelja

Srpska pravoslavna crkva

Bez teških odluka

U danima kada postoji samo jedna vest, hapšenje generala Ratka Mladića, završilo se prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sabor je prošao tiho, a skoro sve delikatne odluke su još "na čekanju". Kao što se i pretpostavljalo, mada su iz samih crkvenih krugova stizale drugačije najave, Sabor se nije oglasio povodom slučaja bivšeg vladike Artemija. Takođe, nije donet nikakav zaključak o pozivu papi te je velika verovatnoća da poglavar Rimokatoličke crkve neće doći na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta. Imenovane su nove vladike, oformljene dve nove eparhije i promenili su se članovi Sinoda.

Sva trojica novih episkopa, David (Perović), Jovan (Ćulibrk) i Andrej (Ćilerdžić), važe za veoma obrazovane i posvećene. Otac David predaje hrišćansku etiku na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i njegov izbor za vladiku bio je veoma očekivan. Odlazi u Kruševačku eparhiju. Vladika remezijanski Andrej govori 12 jezika, studirao je u Grčkoj i Srbiji, a doktorirao u Nemačkoj. Vladika lipljanski Jovan Ćulibrk diplomirao je južnoslovenske jezike i književnost, zatim i teologiju. Poslednjih godina je živeo u Jerusalimu gde se bavi naučnim radom, posebno stradanjem Srba u Jasenovcu. Njih dvojica su vikarni episkopi patrijarha srpskog Irineja te će preći u Beograd.

Do daljnjeg je odložena podela Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Kako je objasnio vladika bački Irinej, za sada nema kadrovskih mogućnosti da se to reši. Takođe, govorilo se i o deljenju Raško-prizrenske eparhije ne bi li se ojačalo prisustvo SPC-a u trusnoj Raškoj oblasti, ali je i to ostalo otvoreno za nova zasedanja Sabora.

U Nišku eparhiju, koja je nakon izbora patrijarha ostala bez episkopa, otišao je vladika dioklijski Jovan (Purić), dosadašnji starešina manastira Ostrog.

Dve nove eparhije dobile su administratore, Austrijsko-švajcarska episkopa bačkog Irineja, a ona koja obuhvata Srednju i Južnu Ameriku, sa sedištem u Buenos Ajresu, mitropolita Amfilohija.

Sabor, u saopštenju, žali zbog verske situacije u Makedoniji, kršenja verskih sloboda, odbijanja tamošnjih vlasti da registruju Ohridsku arhiepiskopiju. Takođe, situacija u Crnoj Gori smatra se zabrinjavajućom usled pokušaja političara da uređuju crkvena pitanja. Članovi Sabora govorili su i o teškoćama kroz koje prolazi Republika Srpska i uvereni su da i njeni građani poput onih "u savremenim demokratskim državama uopšte imaju pravo na slobodno plebiscitarno izjašnjavanje o pitanjima koje smatraju važnim". Takođe, Sabor traži od svih poštovanje Dejtonskog sporazuma, a posebno su zabrinuti zbog stanja na Kosovu.

Konačno, za novi saziv Sinoda izabrani su episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije. Od starog saziva, ostao je episkop bački Irinej.

Iz istog broja

Životna sredina

Uskoro zabrana plastičnih kesa

M. Vidić

Slovenija

Striptizeta i penzija

Vladan Stošić

Novogovor

Koučing

Milan Milošević

Broj nedelje

2

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu