Nedelja

Novogovor

30. 5. 2013. / 2.52

Autfit

Autfit (engl. outfit) je ono što smo nekad zvali garderoba, odelo, ili komplet (kod ženski’ osoba). Komplet je sada aut (out), a in je autfit (outfit), što bi opet trebalo da označava komplet odevnih predmeta i nakita koji čine skladnu celinu (kao što je sugerisao i raniji žargonski izraz "skockati se").

Nekada bi rekli nošnja, ruho (Slobodan Antonić voli taj izraz), odora, oprema, oprava, mundir, roba, haljine (muške i ženske), odejanije, obuka (spoljni, gornji deo odeće za razliku od preobuke, rublja i donjeg veša). Kasnije se to u žargonu zvalo konci, ambalaža, krpice i perje.

"Bebi je i ovog puta imala nesvakidašnji autfit koji je začinila roze krilima. ‘Baš me žulja ovo perje’, požalila se pevačica publici u jednom trenutku, te je ubrzo skinula krila, kao i sandale…" Naslov: "Bebi Dol ostala bez perja".

Izraz nadire sa estrade, gde modu, taj mit svakodnevice (Bart) i kćer slobodnog tržišta, karakterišu hirovitost (Marks) i bizarnost, o čemu svedoči žuta štampa:

"Mnogi su se pitali da li je pevačica stilisti dala otkaz, jer je njen autfit bio potpuni promašaj…"

Autfit se zagrlio i sa autofagijom (gladovanje, mršavljenje, jedenje samog sebe) i anoreksijom (potpuni gubitak apetita):

"Pevačica V. M. neosporno mnogo ulaže u svoj celokupan autfit na nastupima. Međutim, kada se nedavno vratila na scenu, svi su pohvalili njenu doteranu liniju, ali su se i zabrinuli zbog njene poprilične mršavosti…"

Žargonski izraz iz 60-ih "nabaciti tamnjak" (biti dobro obučen) svedočio je o još prisutnoj mačo dominaciji, mada moda tada više nije bila upućena ženskom kaćiperstvu, već je dobrano zahvatila i mušku populaciju. I sada izraz autfit, koji se koristi i u vojnoj terminologiji (sprema, pribor, jedinica), iz nekih razloga (možda kulturna regresija?) češće u medijima vezuju za ženske osobe. "Izaberite savršen autfit!", zvoni sa svih frekvencija, uputstvo tipa "obučena da ubije!" (dressed to kill, po erotskom krimiću iz 1980).

"Izašla je u grad, i odabrala modernu haljinu sa zanimljivim detaljem, pa je njena guza dobila ‘krila’. Svoj autfit upotpunila je srebrnom torbicom…"

Autfit skriva, a otkriva: "Stanija je ovoga puta bila zakopčana do grla. Ipak, njen autfit nije sprečio mnoge muškarce da joj upućuju poglede i pića…"

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu