Nedelja

Novogovor

Apsorbcioni kapacitet

Slušao sam vesti i zapao u košmaran san. Kao, poništili malu maturu, ali ne samo za ovu decu, nego i za nas starije i vratili me u školu.

Zazvoni, poče čas, da li muzičkog, da li jezičkog.

Učiteljica, suvopičasta, stroga u pozi, s okruglim naočarima, kose utegnute u punđu, pritvorno suzdržana, odnekud znam, ako pogrešim neće me bičevati, nego će mi oprati jezik sapunom kao nekad Indijancima u Novoj Engleskoj.

Lagano udarajući štapićem u skamiju, poče:

"Freu-de, schö-ner Gö-tter-fun-ken

Toch-ter aus Ely-si-um…

Mi otvarasmo usta, i pevasmo kako je ko umeo, ne složno kao oni u Zagrebu 1. jula, nego više kao Aleksandar kao Prlja Marš na Drinu na dočeku Srpske nove godine u doba komunizma.

"A sada deco, do Datuma ali i sledećih deset godina, učićemo evropske reči. Prvo ćemo obnoviti gradivo, a na kraju časa na kontrolnom ćemo videti šta ste do sada naučili…

A

Apsorpcioni kapacitet (Absorption Capacity): Sposobnost državne administracije da planira i usmerava spoljnu pomoć ili sposobnost potencijalnih korisnika da pripreme kvalitetne projekte, koji će utrošiti (apsorbovati) najveći deo alociranih sredstava

("Ko je rekao da će otići stranim dobavljačima!?" Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše…).

Accreditation na BHSM jeziku A-kre-di-tacija

Postupak kojim odgovorno telo daje formalno uverenje da je telo ili osoba sposobna da obavlja određene zadatke…

Kad dođosmo do reči Accession, na BHSM jeziku: Pristupanje, postajanje članom EU, učiteljica završi čas. "To ćemo raditi kad dođe za to Datum… Kakav Vidovdan na Svetoga Savu! Bože…"

I ljutito izađe, trup, trup, trup…

Ne ispita nas…

Probudih se s olakšanjem, ali se bojim da zaspim. Sledećeg časa će ispitivati.

Garantovano…

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu