Nedelja

TV MANIJAK

Antireklamna bomba

Antireklamna bomba 1

Leto je po pravilu godišnje doba tokom kojeg na televiziji gledamo reprize. Na Balkanu se po pravilu leti intenzivnije ratuje, a zimi se dešavaju vanredni izbori i krize vlade. Međutim, nešto se tu poremetilo. Rat u Makedoniji kao da se odvija na drugom kontinentu, Sloba kao da nikada nije napuštao Hag, a zanimljivo je isključivo – koliko se mrze ili vole Đinđić i Koštunica. Ekipa iz SNP-a u toj priči liči na scenografiju ili, savremenim jezikom rečeno, na politički ambijent. Pošto su došla nova vremena, Predsednik i Premijer se još nisu direktno sukobili i njihova zajednička pojavljivanja deluju harmonično. Međutim, na TV B92 mogli ste da vidite burnu diskusiju između Čede Jovanovića i Saše Tijanića, dok su politički ambijent bili gospođa Biljana Vučo, voditelj, gosti u studiju i svi gledaoci. Gospoda su se dakle svađala, mirila, sporazumevala i durila u najboljoj tradiciji pantomime i političkog parajezika, nerazumljivog običnim smrtnicima. Nakon primedbe gospođe Vučo, na trenutak su počeli da govore srpski, ali ih je polemika vratila u osnovni oblik političke komunikacije u Srbiji – prozivanje.

Ako ne znate gde su politički faktori jeli, gde su se kao slučajno sreli, šta su jedan drugom šapnuli na Čolinom koncertu ili Karićevom koktelu, bolje batalite bavljenje politikom. Po tome naša politička scena veoma liči na ovdašnju estradu, jer danima na TV Pinku slušam analize festivala u Budvi i Zrenjaninu. Maja Nikolić proziva Kornelija, Prsluk bend je samo delimično zadovoljan radom žirija, hrvatski pevači su oduševljeni prijemom kod nas, a Koktel i OK bend se pajtaju iako su konkurenti za tezge.

Medijski par poslednjih nedelja svakako su Milica Milša i Nikola Bulatović. Ukoliko slučajno ne znate o kome se radi, setite se samo reklame za Simpo u kojoj je ostvareno čudo od glumačke kreacije i pevanja. Ovi višestruko nadareni umetnici (plus duh iz čarobne lampe, plus nameštaj, plus popust, plus na rate) dočarali su duh tri generacije kupaca nameštaja. Prvo su to maloumna deca, onda sex bomb srednjedopci i senilni matorani. Zaključak – niko normalan ne kupuje ovaj nameštaj. Ipak, zanimljiv mi je koncept antireklame u oblasti opreme za domaćinstvo, samo me zanima da li će doneti pozitivan finansijski efekat. Nešto više o pomenutom paru mogli ste da vidite u emisiji "Do poslednjeg daha", u kojoj je gost bio gospodin Kocić, golman našeg najvećeg tima. Za razliku od seks bombi koje ne znaju za negativne kritike i neuspehe jer ih je do danas videla bar milijarda ljudi (samo u Srbiji), čovek je pričao čime su ga sve gađali tokom prvoligaških utakmica.

Dok ekranom sevaju reprize, ostaje vam da gledate odličan noćni program TV B92 koji se zove Neon, ako ni zbog čega drugog a ono što je u pitanju nova televizija koja još nije počela beskrajno da se ponavlja. Ako vam je strašno vruće, mogli ste da vidite reprizu priče o Srebrenici – od koje se možete samo smrznuti. Paradoksalno je da RTS emituje serijal pod nazivom "Ribari ljudskih duša" koji se bavi pogubnim uticajem sekti na ovim prostorima. Poslednja epizoda bila je susret sa arhineprijateljima – satanistima u rokenrolu. Uvod u emisiju bio je glas spikera koji kaže kako se savremeni čovek, poljuljan u praotačkoj veri, okrenuo raznim sektama. Video sam ceo repertoar, publiciste što slušaju Zeppeline unazad, tumače tekstove i otkrivaju satanističke poruke. Posle sam na TV B92 video da general Mladić nije bio poljuljan u praotačkoj veri kada je Srebrenicu prepunu leševa poklanjao srpskom narodu. Možda će vam zvučati banalno, ali čak je i Mišo Mate Kovač izjavio da su Srbi i Židovi najveći narodi u Evropi. Takođe je najavio svoj dolazak u Beograd – po savjetu liječnika. Čovek želi da se suoči sa duhovima iz prošlosti, održi koji nastup, zaradi i doživi katarzu. Mišo kaže da Srbiju pozna ko rodnu Dalmaciju, pa će možda na sledećem albumu biti – Šumadino.

Iz istog broja

Meridijani

Priredila: D. Anastasijević

Predlog za kulturni model

Moj civilni heroj

Vladimir Pištalo, književnik

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu