Nedelja

TV manijak

Aleksa gerilac

Piše: Dragan Ilić

Proteklu nedelju obeležila su dva državna praznika. Iako su po svom značenju danas nezanimljivi, bila je to prilika za naše sugrađane da spoje slobodne dane u jedan starinski samoupravljački produženi vikend. Nekada je televizija respektovala ovu činjenicu i reagovala na nju odgovarajućim programom, ali danas se od te prakse uglavnom odustalo.

Najbolji primer za ovu inertnost televizije jeste nedelja. Po pravilu je to dan sa najdosadnijim TV programom u nedelji. Osim skandala u emisiji "Svet plus", gde se uvek iznova preispituju granice neukusa u Srbiji (pre ručka), programska šema ne nudi interesantne emisije ni za jednu ciljnu grupu. Glupiranje Milojka Pantića nikako ne mogu nazvati provokativnim sadržajem. Neverovatno je da Nova RTS i dalje insistira na modelu nedeljnog popodneva gde nespretne voditeljke pokušavaju da animiraju celu porodicu. Ovo je inače proslavljeni TV model JRT-a, gde su Saša Zalepugin ili Jovan Pavliček svojevremeno bili tema nedelje. Tu su svirali svi bitni bendovi, dešavali su se mini skandali (poput pokazivanja srednjeg prsta – što je svojevremeno učinio Darko Rundek), a emitovane su legendarne serije –poput nastupa Dejva Alena. Od svega toga, danas su ostale nemušte skrivene kamere (voditeljka maskirana u pandura zeza vozače), neduhoviti saradnik sa satelitskom antenom pred nama menja kanale, a gledaocima lagano preseda nedeljni ručak. Ako gledate Pink, još pre će vam pozliti uz Pileta i Suzanu, koji u navedeni model RTS-a dodaju beskrajni niz sponzora. Zato valjda normalan svet nedeljom ne gleda televiziju, osim fudbala, naravno.

Kada sam na Art televiziji gledao intervju sa Jovom Toševskim, nisam ni slutio da će njegovo učenje o borbi između polova biti toliko uticajno. Autor je u emisiji "Art radoznalost" objašnjavao da je jedna od taktika osvajanja žena – napad kada se ona oseća sigurnom. Nekoliko dana kasnije, na televiziji Palma, uverio sam se u delotvornost učenja tokom emisije "Hit nedelje". U pitanju je tipičan kontakt program, s napirlitanom voditeljkom koja ćaska sa gledaocima i sabira glasove. Njenu novokomponovanu sigurnost prekinuo je izvesni (recimo) Aleksa, koji je rekao da se divno oseća i upitao voditeljku kako se sinoć provela. Ona mu je nasmejano odgovorila – super, a Aleksa ni pet ni šest nego (po Toševskom) u centar: "Znači dobra je bila je..čina."

Odgovor je usledio nakon nekoliko sekundi konsternacije: "Ćao, Aleksa."

Eto, tako izgleda televizijski small talk u Srbiji 2001, odnosno transponovanje priče o borbi polova sa Arta na Palmu.

Možda bih bio sklon da Aleksin gerilski nastup osudim, ali kada iz dana u dan na svim programima gledam njuške koje se poigravaju strpljenjem gledalaca, priznajem da osećam određenu satisfakciju – jer smo im malo vratili. Emisija "Tabloid" na BK televiziji još jedan je primer glorifikacije ovdašnjeg primitivizma. Gostovanje mame i kćerke Karleuše bilo je inspirativan vodič za sve majke koje žele da odgoje pevačice. Tu spada kratak kurs intenzivnog šminkanja, nešto plastične hirurgije, scenskog pokreta (mešanja) i što je najvažnije – pit bul personality. Dakle, ništa škola, ništa kućni poslovi, ništa moralne dileme. Pravo na vrh. Ova emisija je razbila tabu o razorenoj porodici turbo generacije i ponudila recept za harmoničan odnos dve generacije. Mislim da ovde taktike Jove Toševskog ne bi imale nikakvog uspeha.

Što se muške zabave tiče, tu se čaša prelila, a petao koji je prvi kukuriknuo bio je gospodin Batić. Konačno je čoveku prekipelo, pa je javno prozvao ekipu iz FSJ-a i to preko Studija B, rekavši da su dojadili i Bogu i Narodu. Reč ministra ima težinu, makar on govorio kao običan navijač, a meni je drago što osim latinoameričkih plesova on gaji toliku strast prema fudbalu i što zvuči kao portparol Severa Marakane. Valjda nas je dosta Miljan driblao.

Iz istog broja

Meridijani

Duška Anastasijević

Predlog za noć u Beogradu

Tranzicija u transu

Loona Loo

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu