Nedelja

Pretres Mladićeve kuće

Aktivnosti redovne 2

fotografije: m. milenković

Aktivnosti redovne

U utorak, 23. februara, rano ujutro, beogradska policija je počela da pretresa kuću haškog begunca Ratka Mladića u elitnom naselju Golf, u blizini bazena u Košutnjaku.

Prilaz kući u Ulici Blagoja Parovića broj 119 blokiralo je nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica policije, a u blizini su bile i brojne novinarske ekipe.

Aktivnosti redovne 3

Komšije najtraženijeg haškog begunca su ustvrdile da se u kući u trenutku pretresa nalazi sin Ratka Mladića, Darko, koji se posle dužeg odsustva vratio u Beograd. On nije želeo da komentariše tok akcije, ali je advokat Svetozar Vujačić, prijatelj porodice Mladić, dao izjavu dok se nalazio u kući.

Kako je rekao, pretres je počeo nenajavljeno u šest sati ujutru, po nalogu koji je potpisao istražni sudija za ratne zločine Milan Dilparić.

"Ovo je već četvrti put da se vrši generalni pretres cele kuće, ništa ne mogu da nađu što nisu našli prethodna tri puta", rekao je Vujačić.

Ovoga puta policajci su popisali rokovnike, zaplenili stare kasete iz 1991. godine, izmerili debljinu zidova i kvadraturu kuće. Osim Mladićeve, pretresli su još tri susedne kuće.

U stanu J. Hadži Đokića, urologa i člana SANU-a, bivšeg direktora Kliničnog centra Srbije i člana JUL-a, policija je pronašla 70.000 evra.

Iako je u ranim prepodnevnim satima izgledalo kao da priča o hapšenju Ratka Mladića dobija novo, dramatično poglavlje, oko podne je svima postalo jasno da od senzacije nema ništa.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, rekao je Tanjugu da se pretres kuće sprovodi u sklopu redovnih aktivnosti Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika. To je potvrdio i zamenik tužioca za ratne zločine, Bruno Vekarić.

Kako je tužilac za ratne zločine rekao: "Cilj akcije je presecanje finansijskih tokova i podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, eventualno pronalaženje dokaza u tom pravcu i dokumentacije koja je interesantna za nas. (…) Tužilaštvo radi svoj posao i nada se da će ga uspešno završiti."

Pretres je završen oko tri po podne. Niko nije odgovorio na pitanje da li ova akcija znači da smo na korak bliže do hapšenja Mladića.

Iz istog broja

Lik i delo

Radoslav Sretenović

Dragoslav Grujić

Reizbor sudija

Nastavak sudske Santa Barbare

T. Tagirov

Broj nedelje

51

»Vreme« i Institut Beloks

O deviznom kursu

Dokument

Dešavanje naroda

Sonja Ćirić

Osobe sa posebnim potrebama

Podrška za stanovanje

J. Lazić

Novogovor

Konekcija

Marija Vidić i Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu