Nedelja

Novogovor

Akcija

Akcija je tekla tečno po levom krilu, baš kad se začu glas, prodorniji od zuzulele: "Danas džem na akciji"…

Na tu univerzalnu reč, trže se. Završio je aktivnu službu, nema šanse da se ponovo aktivira, ali se trudi da ostane aktivan, delatan.

Deda mu je bio aktivni četnik, a on aktivista – član aktiva komunista neposrednih proizvođača. Krijući nešto citirao je Engelsa, da unca akcije vredi više nego tona teorije.

Bio je i aktivator, pokretač reformi iz 1963, 1974. i 1986, ali aktivizacija (stavljanje u dejstvo) samoupravnih potencijala je malaksavala, a reakcija je dizala glavu.

Laže ko kaže da nije bio aktant, učesnik u delanju, ako ne i akter – naša koleginica G. M. je jednom bila i akcijaš, mada je sve nervirala tako što je u živom lancu brigadira svaki put kad bi joj dodali ciglu govorila: "Hvala!" i pružajući dalje: "Izvoli!".

Pred G. M., istoričarkom lepih veština, posle je pazio kako se izražava, da ne ispadne da ne zna šta je akciona umetnost – dadaizam, futurizam, nadrealizam, subjektivna gestualnost (ono kad autor nekontrolisano prska boju na platno), fluksus, hepening, performans, Marina Abramović, Iv Klajn, itd.

Reč akcija impregnirala je i masovnu kulturu i duh vremena u njegovoj mladosti. Žargonski izraz za pištolj bio je – akter. Akcioni film: Bronson, Istvud, Vilis, Stalone, Švarceneger; za ozbiljnije – akciona dramaTreći čovek Kerola Rida.

U mladosti je vikao protiv američke vojne akcije u Vijetnamu i ponešto čitao o anarhističkim primerima direktne akcije – o štrajkovima, a i o tome da prema Emilu Pužeu (Osnove sindikalizma) radnička klasa ništa ne očekuje od drugih sila ili partija, već da sama iznalazi sredstvo za svoje akcije.

Posle je još dva puta dokazivao veru u svrsishodnost društvene akcije radi promene režima i svesti ljudi – jednom šetao po zimi, a jednom marširao po vrućini, dok je pasivno Beograd lizao sladoled.

Na kraju balade, 2008. upisao je akcije (deonice) za koje su rekli da će vredeti hiljadu evra svaka, ali se pokazalo da je aktiva (celokupna imovina s potraživanjima) tih firmi precenjena. Veštiji novi aktivisti postali veći akcionari.

… I on, kao kad padne klapa i reditelj vikne: "Action!" na taj glas smesta krenu u diskont – da kupi jeftiniji pekmez, besan na Ove koji obično rasprodaju nazivaju akcijom, krivotvoreći ključnu reč njegove mladosti.

Iz istog broja

Telekomunikacije

Nove cene i nova konkurencija

M. Vidić

Valjevo

Vampir i popovi

D. Todorović

Broj nedelje

560

 

Saobraćaj

»Keca« u muzej

Vladan Stošić

Zagreb prajd

Foto nedelje

 

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona

Namigivanje u sudnici

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu