Mozaik

Formula 1

Zahuktava se

Posle trke u Indijanapolisu vidi se da su svi timovi popravili performanse i da će nastavak sezone biti i te kako zanimljiv, a ne isključujem ni iznenađenja

Zahuktava se 1

Uveren sam da svako ko je gledao TV prenos deli moje mišljenje da se Formula 1 konačno vratila izvornim principima – trkanju! Odgovorno tvrdim da je ovo bila najbolja trka Formule 1 na stazi u Indijanapolisu i najdinamičnija u ovoj sezoni. Toliko obilaženja i direktnog trkanja odavno nisam video. Za ovu tvrdnju dovoljan je i detalj kada su se dvadesetak krugova pre kraja dva vozača Meklarena, Luis Hamilton i Fernando Alonso, direktno, točak uz točak, borili za prvo mesto. Bilo je uživanje gledati sa kakvom hladnokrvnošću je Hamilton odbio jedan od poslednjih napada Alonsa.

"Fernando mi je bio veoma blizu, napadao me je, ali se ponašao kao pravi profesionalac", rekao je posle trke Karibijac. "Žestoko smo se trkali. Potpuno sam ‘potrošio’ gume i mislio sam da će se raspasti. Kada su mi posle trećeg proklizavanja u krivini iz boksa radio-vezom javili da nastavim, poslednjih petnaest krugova činili su mi se kao večnost."

Večnost ili ne, tek Hamilton je prvi prošao kroz cilj. Druga uzastopna pobeda učvrstila ga je u vođstvu u generalnom plasmanu i sada ostali pretendenti moraju da stave prst na čelo i smisle šta im valja činiti i imaju li do kraja sezone dovoljno vremena da ga stignu ili prestignu.

Zahuktava se 2

"Dobro, nisam pobedio, ali se konačno iz Indijanapolisa vraćam sa peharom", zadovoljno je izjavio Fernando čiji su kombinezon i kaciga bili toliko prljavi da je više ličio na rudara koji je netom izašao iz okna nego na vozača bolida. "U prvoj krivini posle starta nisam uspeo da povedem i trudio sam se da ostanem što bliže Luisu. Vožnja iza njega koštala me je gomile prljavštine koju je moj bolid ‘usisavao’ pa sam u nekoliko navrata morao da vozim van idealne linije kako bih došao do čistog vazduha." Najzadovoljniji je, ipak, bio šef tima Ron Denis, ne samo zbog duple pobede već i zbog činjenice da je u borbi za Šampionat konstruktora njegova ekipa dobrano isprednjačila u odnosu na tim Ferarija. Posle dvoboja svojih vozača na stazi, kad je bilo jasno da Katalonac ne može da prestigne lidera, hladnokrvno je pred kraj trke obojici naredio da smanje doživljaj i sačuvaju motore za sledeću trku.

Kad su u Meklarenu zadovoljni, to automatski znači da u Ferariju gunđaju. A imaju i razloga. Opet su očajno obavili promene guma i dolivanje goriva Felipeu Masi, Kimi Raikonen je prošao nešto bolje, ali treće i četvrto mesto je loš učinak i za vozače i za tim, posebno kad se ima u vidu zaostatak od nekoliko sekundi na cilju što je samo potvrda činjenice da su još daleko od direktnog duela sa vodećima.

"Ne možemo biti zadovoljni današnjom trkom", vajkao se Masa. "Dao sam sve od sebe, dokopao se mesta na podijumu, ali moramo poboljšati bolide i približiti se vodećima." Kimi je rekao posle da je "zadovoljan brzinom bolida" i mala je uteha činjenica da je vozio najbrži krug trke, mada je to ohrabrujući podatak pred nastavak sezone. Fincu fali i samopouzdanja pa je možda brzina po kojoj je poznat i koja mu se "vraća" znak da ekipa ide ka boljim performansama. Lično bi mi se to veoma dopalo, ne samo zato što mi se uklopilo da posle drvenog Šumija u moj omiljeni tim dođe moj omiljeni vozač, već i zbog uzbudljivijih trka do kraja sezone.

Peto mesto za Heikija Kovalainena (Reno) potvrda je kako uzlazne putanje tima koji je očajno započeo sezonu tako i rasta samopouzdanja mladog Finca koji se posle starta odvažio da kasno koči pred prvom krivinom i za razliku od ostalih koji su optirali unutrašnju stranu za prolaz on je "napao" krivinu sa spoljne strane i maestralno obišao zemljaka Kimija. U četvrtoj krivini pokušao je da uradi isto i sa Nikom Hajdfeldom (BMW Zauber), koji je oštro odbio taj napad pa je Kovalainen veći deo trke vozio iza njega. Ipak, Nikovim odustajanjem lako se dokopao dobre pozicije na cilju, a neko vreme je i vodio trku!

"Sve do svraćanja u boks nisam ni bio svestan da sam u jednom trenutku bio prvi", objašnjavao je novinarima Heiki. "Najjači utisak posle trke je taj da možemo da se nosimo sa BMW-om u direktnom trkanju i ako ovako nastavimo garantovano napredujemo ka vrhu." Drugi vozač tima, Đankarlo Fizikela, potrudio se da već u drugom krugu napravi brljotinu, izleti sa staze i sa osmog padne na devetnaesto mesto! E sad, stvarno je potom vozio sjajno, do prvog svraćanja u boks na dolivenje goriva i promenu guma prestigao je čak osam vozača. Ipak, nije uspeo da se dokopa bodića i završio je trku na devetom mestu. On je, inače, jedini od "ostalih" koji je u direktnom duelu uspeo da prestigne u Indijanapolisu izuzetno raspoloženog Tonija Lijucija (Toro Roso Ferari).

Zahuktava se 3

"Uživao sam trkajući se sa Fizikom", rekao je Toni posle trke. "Često sam ‘gubio’ zadnji deo bolida, proklizavao, izgubio dosta vremena, a onda mi je procurela pumpa za vodu i morao sam da odustanem." Jedno od obeležja trke je i duel Tonija i Vurca (Vilijams Tojota) koji je trajao i trajao i trajao… Nik Hajdfeld je do kvara na hidraulici odlično vozio na petom mestu, a Sebastijan Fetel je u debiju osvojio osmo mesto i ipak doneo bodić BMW Zauberu čime je ovaj devetnaestogodišnjak ušao u anale kao najmlađi vozač koji je u prvoj trci osvojio bod! Vile su ga pronosale kada je u prvoj krivini posle strata ipak uspeo da se provuče bez štete, ali je potom doneo mudru odluku da "preseče" krivinu dva, što ga je koštalo nekoliko mesta. Ipak, bolje to nego odustajanje, zar ne? "Kada sam video zastavu na cilju zaplakao sam od olakšanja", rekao je novinarima mladi Nemac.

Jarno Truli (Tojota) bio je još jedan od aktera dobrog trkanja. U oštrim duelima sa Markom Veberom (Red Bul) posebno, delovao je sigurno i šesto mesto je veliko ohrabrenje i za njega i za tim. Veber je ipak prezadovoljan sedmim mestom. Inače, dobro su se trkali i vozači koje je čukanje u prvoj krivini odmah posle starta "najurilo iz trke za dobar plasman " – Kultard (Red Bul), Barikelo (Honda) i Šumaher (Tojota). Svi oni su se vratili na stazu, neke su "pokrpili" u boksu, ali su tokom trke svi odustali iz raznoraznih razloga.

Na kraju, analizom statističkih podataka, posle trke u Indijanapolisu vidi se da su svi timovi, od Meklarena do Spajkera, popravili performanse i slobodno mogu reći da će nastavak sezone biti i te kako zanimljiv, a ne isključujem ni iznenađenja. Sledeća trka je kroz dve nedelje za Veliku nagradu Francuske.

Zahuktava se 4

Zahuktava se 5

Iz istog broja

Nauka i energija

Sijalica bez kabla

Slobodan Bubnjević

Romski život

Dokle su asfalt i kanalizacija

Momir Turudić

Osam decenija avio-kompanija u Srbiji

Od Aeroputa do Jata

Igor Salinger, aermedia.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu