Mozaik

Formula 1

Već viđeno

Dve su škole mišljenja – ona koja zastupa stav da je trka za Veliku nagradu Australije bila dosadna i ona koja smatra da je bila užasno dosadna

Već viđeno 1

Kada je režiser prenosa iz Melburna uključio kameru u helikopteru i pratio Mihaela Šumahera (Ferari) gotovo čitav krug, imao sam utisak da gledam video igricu. Šumi je kao na simulaciji pratio idealnu liniju. Ama, kao da je vozio po šinama! I sam je posle rekao da je reč o "perfektnoj trci".

"Samo na početku je bilo gusto jer me je Barikelo baš dobro pritiskao", rekao je Šumi novinarima posle trke. "Bilo je uzbudljivo, nisam smeo da napravim nijednu grešku, a i oni koje sam obilazio za čitav krug ponašali su se veoma disciplinovano pa sam mogao do kraja da vozim gasom do daske."

"Odlično sam startovao i odmah pokušao da preteknem Mihaela, ali mi se učinilo da bi takav potez bio suviše rizičan. Kada sam isto pokušao posle dve krivine – već je bilo kasno", rekao je Rubens Barikelo (Ferari) koji nije krio da je "gladan" pobeda i ovakvom izjavom na neki način posredno obelodanio da u timu ove godine niće biti timskih naređenja. "Tokom trke sam imao problema sa kočnicama i odustao od borbe za prvo mesto."

I šefovi tima su bili više nego zadovoljni. Konstatovali su da je "ekipa ove godine još jača", ali kao da su se u izjavama držali one o prvim mačićima koji se bacaju u vodu, pa su podsećali da je reč o "veoma dugoj sezoni u kojoj se takmiče sa gigantima auto industrije" i moraju "da budu spremni da se suoče sa njihovim reakcijama".

Jedan od pomenutih giganata je svakako ekipa Reno. Ono što smo u prošlom broju "Vremena" predvideli – ostvarilo se. Vozači ovog tima, Fernando Alonso i Jarno Truli osvojili su treće i sedmo mesto.

"Iako me je na startu Montoja (Vilijams) odgurao u travu, ipak sam posle prve krivine bio na trećoj poziciji i od tog trenutka za mene je to bila laka trka. Bio sam prespor da bih ozbiljnije ugrozio dvojac na čelu, a napravio sam dobru razliku u odnosu na vozače iza mene", rekao je Alonso komentarišući svoj plasman. "Naš cilj je da osvojimo što više bodova do trka koje se voze u Evropi, a popeti se na podijum predstavlja ostvarenje naših nada." Truli nije delio entuzijazam svog timskog druga ocenivši kako je iz njegove perspektive "reč o razočaravajućoj trci" jer je bolid izgubio balans pošto ga je u prvoj krivini "neko udario otpozadi". Ipak, bodovi su bodovi "mada ih je moglo biti i više".

Iako je startujući sa osme pozicije završio na četvrtom mestu, Ralf Šumaher (Vilijams) nije krio nezadovoljstvo.

"Ono što me brine i što nisam očekivao je da smo i pored dobre strategije i rada čitavog tima, na početku sezone za sekundu po krugu sporiji od Ferarija", vajkao se Ralf posle trke. "Plašim se da će poboljšavanje naših bolida potrajati nekoliko trka, ali sam uveren da će sve biti u redu." Više od njega bio je razočaran Huan Pablo Montoja koji se ljutio na samog sebe jer "nije iskoristio prednosti koje pruža treće mesto na startu" ali i na mlađeg Šumahera koji mu "nije otvorio prostor već su se dotakli točkovima". Potom je "izleteo sa staze i izgubio čak četiri mesta, pa je do kraja trke "tražio pravi trenutak da obiđe one ispred sebe". Ipak, znalci se slažu da je upravo njegova vožnja bila ono što je inače ubitačno dosadnu trku učinilo barem malo zaimljivijom.

Hondini motori, baš kao što se videlo tokom zimskih testova, potvrdili su se na trci u Melburnu kao pouzdani, ne samo šestim mestom za Džensona Batona (BAR) već i vremenima koje su bolidi ovog tima postizali na stazi. Najveće razočaranje bili su novi meklarenovi bolidi koji su još na zvaničnim treninzima pokazivali znake opasnog zaostajanja za bar četiri tima. Kimi Raikonen je skršio menjač već u devetom krugu, a Kultard je iščupao bodić u, za njega i tim, ponižavajućoj trci u kojoj su ga čak četiri vodeća vozača obišla za čitav krug.

Šta reći na kraju? Pa možda je najbolje citirati Bernija Eklstona, većinskog vlasnika i glavnog organizatora čitavog takmičenja, koji je početak sezone i dominaciju Ferarija ocenio kao – katastrofu! Manje-više dominacija ekipe iz Maranela, ali je sve ljubitelje ovog spektakla i te kako zabrinula činjenica da konkurenti nisu uspeli da se ozbiljnije približe šampionskoj ekipi. Mada, nepopravljivi optimisti i dalje očekuju uzbuđenja, ali… Uz pomenuto, novo pravilo o jednom motoru tokom vikenda pokazalo se kao "netelevizično". Trening se u petak pretvorio u turističku vožnju lišenu svake draži jer svi vozači štede mašine za subotu kada se vozi zvanični trening i nadmetanje za startna mesta. Šefovi timova već su protestovali, a sva je prilika da ovo pravilo neće dugo trajati.

Sledeća trka vozi se 21. marta na stazi Sepang za Veliku nagradu Malezije.

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 10
2. Barikelo (Ferari) 8
3. Alonso (Reno) 6
4. R. Šumaher (Vilijams) 5
5. Montoja (Vilijams) 4
6. Baton (BAR) 3
7. Truli (Reno) 2
8. Kultard (Meklaren) 1


Poredak timova

1. Ferari 18
2. Vilijams 9
3. Reno 8
4. BAR 3
5. Meklaren 1

Iz istog broja

Sveta gora

Požar stoleća

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu